Home > Economy news > Όλα τα λεφτά στην Στερλίνα.

Όλα τα λεφτά στην Στερλίνα.

April 21, 2012

Όλα τα λεφτά στην βρεταννική στερλίνα.

Ακριβώς αυτο διαφαίνεται να ειναι το νεο τελευταίο τρεντ στις διαθέσεις των μεγάλων αλλά και των κερδοσκόπων.  Γιατί όμως;

Η κρίση στην Ευρωζώνη βρίσκεται και πάλι σε νέα έξαρση και η απόδειξη περι αυτού είναι το περίπου 6% στα 10ετη ομόλογα της Ισπανίας. Οι επενδυτές και οι Αγορές ουσιαστικά καταδικάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική της εκτεταμένης λιτότητας και η οποία όπως όλα δείχνουν φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα απο αυτα που προσδοκούν οι Μεγάλοι της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα σαν μέγεθος, εντός της Ευρωζώνης, είναι σχετικά μικρή. Με την Ισπανία όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η εν λόγω χώρα είναι μια απο τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρωζώνη και η 12η στην παγκόσμια κατάταξη. Η ΕΚΤ και ο Ντράγκι προσπαθήσαν μεσω του LTRO να διευκολύνουν την κατάσταση για την Ισπανία και την Ιταλία, αλλα οι αντιδράσεις στην πολιτική αυτή όπως και η κατηγορηματική θέση απο την πλευρά της  Bundesbank για μια περαιτέρω συνέχεια μιας τέτοιας νομισματικής πολιτικής απέδειξε και πάλι οτι ο βασιλιάς Ευρώ είναι γυμνός.

Στην Forex Αγορά μετα απο μια τελευταία αποτυχημένη απόπειρα να δοκιμαστεί το πλαφόν όριο στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, οι κερδοσκόποι ανακαλύψαν την βρεταννική στερλίνα. Ο ίδιος ο Σόρος σε συνέντευξη που έδωσε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστήριξε οτι εαν ήταν ακόμη ενεργός επενδυτής θα στοιχημάτιζε εαντίον του Ευρώ. Pour George Soros, “les dirigeants européens mènent l’Europe à sa perte”.

Και επειδή το χρήμα είναι μια μεταβλητή στην Αγορά των ισοτιμιών οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα κέρδους στο λιμάνι της βρεταννικής στερλίνας και παράλληλα θέτουν και πάλι υπο δοκιμασία το Ευρώ ή φαίνονται να προδικάζουν κραδασμούς στην αξία του Ευρώ. Στην Ευρωζώνη εν τω μεταξύ, κάποιοι ακολουθούν τους δικούς τους ιδεαλιστικούς στόχους πιστεύοντας οτι μπορούν δημιουργήσουν ενδοευρωπαϊκούς οίκους  αξιολόγησης και οι οποίοι θα παραδίδουν πιο αξιόλογες αναλύσεις απο αυτές των ανεξάρτητων οίκων ή απο αυτές των τοσο ”κακών” και ”πανούργων” επενδυτών. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, η παρούσα πολιτική της Ευρώπης έχει την ρίζα της σε μια πεπλατυσμένη άποψη και αντίληψη που κυριαρχεί κυρίως στην βορειο-κεντρική Ευρώπη ότι οι Αγορές μπορούν και πρέπει να χαλιναγωγηθούν ή να υποταχθούν σε πολιτικές αποφάσεις και χαραγμένες πολιτικές. Ένα τέτοιο παράδειγμα αυτης της πολιτικής είναι το παράδειγμα του ελληνικού PSI.

Στα ευρωπαϊκά σαλόνια επικρατεί παντελώς άγνοια για το πώς λειτουργεί ο  μοντέρνος καπιταλισμός και οι Αγορές του 21ου αιώνα.

Πιο πολλά λεφτά και απο τον Θεό – Η γέννηση μιας νέας οικονομικής Ελίτ, γράφει κατά εναν τέτοιο τρόπο περίπου ο Sebastian Mallaby στο βιβλίο του ”More Money Than God: Hedge Funds and the Making of a New Elite”  και στο οποίο ουσιαστικά παραδίδει μια πολύπτυχη και βαθιά ανάλυση  για τις μοντέρνες Αγορές αλλα και στο πως δουλεύει ο μοντέρνος καπιταλισμός.

Και επιστρέφουμε στην στερλίνα η οποία έχει γίνει το αγαπημένο παιδί στα χέρια αρκετών επενδυτών. Στο διάγραμμα η πορεία των τιμών του Ευρώ και της στερλίνας. Πόσο μπορεί να ανέβει η στερλίνα ακόμη έναντι του Ευρώ; Πόσο δυναμικά θα κινηθούν οι επενδυτές στην στερλίνα; Η άποψη μου είναι οτι παρα πολύ σύντομα θα το ξέρουμε αυτό.

 

Advertisements
%d bloggers like this: