Home > Economy news > Ο Άτλας Επαναστάτησε.

Ο Άτλας Επαναστάτησε.

April 10, 2012

 

Έχοντας διαβάσει το μυθιστόρημα ο “Άτλας Επαναστάτησε” της Άυν Ράντ δύο φορές ,μια στα αγγλικά και μια στα γερμανικά, αποφάσισα να το διαβάσω για μια τρίτη φορά. Αυτην την φορά στα Ελληνικά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Ωκεανίδα μεταφρασμένο στα ελληνικά και εαν δεν το έχετε διαβάσει μέχρι τώρα σας συνιστώ να το κάνετε. Εντούτοις εδω θα πρέπει να αναφέρω, έχοντας διαβάσει το βιβλίο πρώτα σε δυο άλλες γλώσσες, ότι η απόδοση του βιβλίου στα ελληνικά δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, άν και το μήνυμα του βιβλίου συνεχίζει να διαχέεται ισχυρά κατα την ανάγνωση του.

Ο “Άτλας Επαναστάτησε” μετα την Βίβλο είναι ενα απο τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Αμερική. Το μυθιστόρημα της  Άυν Ράντ εκδόθηκε μεν το 1957, αλλά αντικατροπτρίζει με τον δικό του τρόπο την πάλη των ιδεών και των ιδεολογιών αλλα ακομη και των κοινωνικών και των ταξικών ζυμώσεων που λάβαν χώρα στην εποχή του μεσοπολέμου αλλα και κατα τις αρχές του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Το βιβλίο είναι ενα μυθιστόρημα αλλα και ενα μανιφέστο. Η Άυν Ράντ φέρνει τους χαρακτήρες και τους πρωταγωνιστές στο μυθιστόρημα της αλλα εν τέλει και τους αναγνώστες αντιμέτωπους με κάποια βασικά θεμελιώδη ερωτήματα.

  •  Ποιες είναι οι πραγματικές ηθικές αξίες με τις οποίες θα πρέπει να ζούμε;
  • Πόση και ποια επίδραση έχουν στην ζωή μας η Λογική και το Συναίσθημα; Ή, πως η σύγκρουση των δυο αυτων μπορεί να μας επηρρεάσει;
  • Το χρήμα ή o σκοπός για μεγαλύτερο κέρδος είναι κάτι κακό;
  • Τι κοινό μπορούν να έχουν μεταξύ τους ένας καλλιτέχνης και ένας βιομήχανος;
  • Που και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να δούμε το ανθρώπινο δημιουργικό μεγαλείο;

Πάρα πολλοί, ακόμη και σήμερα, θεωρούν το χρήμα ή την ίδια την ελεύθερη αγορά ή κατ επέκταση τον καπιταλισμό ώς το μεγαλύτερο κακό.

Ας δούμε πως απαντάει σε όλους αυτούς ο  ο Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια απο το  “Άτλας Επαναστάτησε”:

«Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι το χρήμα είναι η ρίζα όλων των κακών ;»

«Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ρίζα του χρήματος ; Το χρήμα αποτελεί ένα ανταλλακτικό εργαλείο, το οποίο για να υπάρχει θα πρέπει υπάρχουν αγαθά που να παράγονται και άνθρωποι ικανοί να τα παράγουν. Το χρήμα είναι η υλική έκφραση της αρχής πως οι άνθρωποι που επιθυμούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους, θα πρέπει να συναλλάσσονται με βάση τη δίκαιη ανταλλαγή αγαθών και ν’ ανταλλάσουν αξία με αξία. Το χρήμα είναι η υλική έκφραση της αρχής πως οι άνθρωποι που επιθυμούν να συναλλάσονται μεταξύ τους, θα πρέπει να συναλλάσονται με βάση τη δίκαιη ανταλλαγή αγαθών και ν’ ανταλλάσουν αξία με αξία. ….. Το χρήμα υπάρχει μόνο χάρη στους ανθρώπους που παράγουν. Κι αυτό το θεωρείτε κακό;

»Η συναλλαγή μέσω του χρήματος αποτελεί τη βάση του κώδικα αξιών των έντιμων κι αξιόπιστων ανθρώπων. Το χρήμα βασίζετε στο αξίωμα ότι κάθε άνθρωπος είναι κύριος του μυαλού του και των προσπαθειών του. Το χρήμα δεν επιτρέπει σε κανένα άλλο μέτρο να καθορίσει την αξία της προσπάθειάς σας, παρά μόνο στην ηθελημένη απόφαση του ανθρώπου που θα επιλέξει να εμπορευτεί μαζί σας τη δική του προσπάθεια. Το χρήμα σας επιτρέπει να λάβετε ως αντάλλαγμα για τα αγαθά και το μόχθο σας αυτό που πραγματικά αξίζουν, σύμφωνα με την κρίση των ανθρώπων που θα τ’ αγοράσουν. Το χρήμα δεν επιτρέπει παρά μόνο μία, απόλυτα ξεκάθαρη και έντιμη συναλλαγή, τη συναλλαγή που στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος κι ορίζεται από την αβίαστη κρίση των πλευρών που συναλλάσσονται. Το χρήμα προϋποθέτει την παραδοχή ότι ο άνθρωπος εργάζεται για το προσωπικό του όφελος κι όχι για να ζημιωθεί, ότι εργάζεται για το κέρδος κι όχι για την απώλεια, ότι ο εργαζόμενος άνθρωπος δεν είναι κτήνος ή υποζύγιο που γεννήθηκε για να κουβαλάει το βάρος της δικής σας μιζέριας, ότι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ανθρώπους δεν είναι η ανταλλαγή πόνου αλλά η ανταλλαγή αγαθών. Το χρήμα απαιτεί από σας να πουλάτε – όχι την αδυναμία σας στην ηλιθιότητα των άλλων, αλλά το ταλέντο σας στη λογική τους• απαιτεί από σας ν’ αγοράζετε – όχι ό, τι πιο ελεεινό σας προσφέρουν, αλλά το καλύτερο που μπορείτε να εξασφαλίσετε. Κι όταν οι άνθρωποι ζουν με βάση την εμπορική συναλλαγή -και με ρυθμιστή όχι τον εξαναγκασμό αλλά τη λογική- , τότε είναι σίγουρο ότι κερδίζει το καλύτερο προϊόν, η καλύτερη επίδοση, ο άνθρωπος που διαθέτει την καλύτερη κρίση και τις πιο αναπτυγμένες ικανότητες, με αποτέλεσμα ο βαθμός της παραγωγικότητας του ανθρώπου να συνιστά και το μέτρο της ανταμοιβής του. Αυτός είναι ο κώδικας της ύπαρξης που εργαλείο και σύμβολό της είναι το χρήμα. Κι αυτό το θεωρείτε κακό;

φωτο: wallyg

NYC - Rockefeller Center: Atlas and GE Building

Advertisements
%d bloggers like this: