Home > Economy news > Η Ισλανδία και η μέρα μετά το αύριο.

Η Ισλανδία και η μέρα μετά το αύριο.

April 1, 2012

Η Ισλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε απο την οικονομική κρίση, κάπου εκεί στα τέλη του 2008. Τότε, όπως και σήμερα, πολλοί πίστευαν και ακομη πιστεύουν οτι οι εξελίξεις σε αυτην την μακρινή νησιωτική χώρα εκεί ψηλά στα βόρεια δεν έχουν ή δεν θα έχουν αντίκτυπο σε εμας ή σε άλλους ανα την Ευρώπη.

Αυτο που ξεκίνησε σαν κρίση της Ισλανδίας εξελίχθηκε κατόπιν σε ελληνική, ιρλανδική, πορτογαλική και εν γένει την γνωστή σε όλους μας ευρωπαϊκή κρίση. Επομένως  οι εξελίξεις στην Ισλανδία κατα τον ενα ή τον άλλο τρόπο έχουν αντίκτυπο και στον παγκόσμιο ιστό, στον οποίο ανήκει η Ευρώπη αλλα και εμεις. Η συνέχεια των όσων συμβαίνουν σε αυτην την χώρα μπορούν να αποτελέσουν ένα παράδειγμα.

Κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την επιστροφή στην δραχμή και επι της ευκαιρίας αναφέρουν το παράδειγμα του ισλανδικού μοντέλου το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει Μνημόνια και Τροϊκες. Όλα αυτα ακούγονται μεν καλά,αλλα οι οπαδοί και φίλοι τετοιων θεωριων αγνοούν οτι η Ισλανδία δεν είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός και αφετέρου αγνοούν ή δεν κατανοούν την σημασία που έχει οτι η Ισλανδία έχει το δικό της νόμισμα.Την Ισλανδική Κορώνα.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την ισοτιμία της ισλανδικής κορώνας και το πώς αντέδρασε όταν ξέσπασε η κρίση στην Ισλανδία. Επίσης μπορούμε να δούμε που βρίσκεται η σημερινή ισοτιμία της ισλανδικής κορώνας εναντι του Ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλ. οταν ξεσπάει οικονομική κρίση σε μια χώρα ή όταν αυτη ας πούμε αποχωρεί απο μια νομισματική ένωση, τότε το νόμισμα της θα πέσει απότομα σε κατάσταση σοκ. Στα τέλη του 2008 και αρχές του 2009 η ισοτιμία της ισλ. κορώνας εκτοξεύθηκε στις 230 κορώνες περίπου έναντι ενος Ευρώ.

Και πως αντιδρά η χρηματιστιριακή και η Αγορά χρήματος μιας χώρας σε τετοιο ενδεχόμενο; Εδω, ας ρίξουμε μια ματιά στον χρηματιστιριακό δείκτη ΟΜΧΙ15 και το κραχ το οποίο υπέστει το 2008. Απο τις 9.000 μονάδες στις 400 μονάδες αυτο ειναι σουπερ κραχ.

Η μεγάλη πτώση της ισλανδικής κορώνας δεν έκανε σε καμια περίπτωση την ζωη των ισλανδων πιο εύκολη, καθώς το ακριβό πετρέλαιο και όλα τα αγαθά που εισάγει αυτη η σχεδόν άγονη χώρα έχουν γίνει πιο ακριβά και ως εκ τουτου απλησίαστα. Πολλοί ισλανδοί δε, έχουν μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μελλον σε αλλες Σκανδιναβικές χώρες και στον Καναδά.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλα και απο μακρο-οικονομικής άποψης η Ισλανδία έθεσε υποψηφιότητα για την πλήρη ένταξη της στην Ευρώπη, ενω η υιοθέτηση του Ευρώ απο την Ισλανδία ειναι η επόμενη προοπτική. Αυτο το υποστήριξε και η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Jóhanna Sigurðardóttir η οποία είπε επι λέξει :  Για την Ισλανδία υπάρχουν δυο επιλογές, ή θα μπει στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ή θα κάνει σαν νόμισμα της το νόμισμα κάποιας άλλης χώρας , το οποίο για την Ισλανδία σημαίνει οτι θα ακολουθεί αναγκαστικά την μονεταριστική πολιτική αυτης της χώρας. Πηγή IceNews: European Parliament calls for ‘informed EU discussion’ in Iceland.

Η συμμετοχή σε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όπως λ.χ. η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, φέρνει εκτός απο οφέλη και υποχρεώσεις. Στην περίπτωση της Ισλανδίας τα αγκαθια στην σχεση της με την Ε.Ε. συνοζίψονται στα εξης:

  • Οι αντιδικίες για τις  αποζημιώσεις έναντι άλλων ευρωπαίων που προέκυψαν απο την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών ειναι ακόμη ανοικτές.
  • Ο εμπορικός ”πόλεμος του Σκουμπριού” – ”The Mackerel war” μεταξύ Ισλανδίας και Ε.Ε. συνεχίζεται. Πηγή IceNews: Iceland ‘mackerel war’ negotiations end in failure.
  • Ο ΣΕΒ της Ισλανδίας και ο σύλλογος Αλιευτών με συντριπτική πλειοψηφία είναι κατα της ενταξης στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Ατο μετά απο τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ευρείας κυκλοφορίας ημερήσια εφημερίδα Morgunbladid.

Για εμας, μια εξοδος απο το Ευρώ θα ήταν και πολύπλοκη αλλα και επίπονη και αργά ή γρήγορα θα καταλήγαμε και πάλι στην θέση της Ισλανδίας η οποία θέλει πλέον και στην Ε.Ε. να μπεί αλλά και στην Ευρωζώνη.  Το ισλανδικό μοντέλο και παράδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε ή να το ακολουθήσουμε γιατι οι διαφορές μας με την Ισλανδία ,απο μονεταριστική άποψη, είναι μεγάλες.

Advertisements
%d bloggers like this: