Home > Economy news > H μαχη του TARGET2 πήρε και πάλι φωτιά.

H μαχη του TARGET2 πήρε και πάλι φωτιά.

March 16, 2012

Τις τελευταίες εβδομάδες η διαμάχη γύρω απο το θέμα του TARGET2 έχει πάρει και πάλι φωτιά και έχει κυριαρχίσει στο ρεπερτόριο των  πολιτικο-οικονομικών αναλύσεων  ανα την Ευρώπη. Στο τερραίν των συζητήσεων και της όλης διαμάχης γύρω απο το TARGET2  συμμετέχουν μικρά και μεγάλα ονόματα απο τον χώρο των οικονομολόγων, αναλυτών οικονομίας, μεγαλοτραπεζίτες, think tank αναλυτές και ο κατάλογος πάει λέγοντας.

Στην Ελλάδα, η διαμάχη του TARGET2 δεν έχει φτάσει ακόμη, ή τουλάχιστον όχι ακόμη στα μεγάλα μιντια τα οποία και θα μπορούσαν να κάνουν το όλο θέμα μέρος των καθημερινών μας συζητήσεων.Η διαμάχη του TARGET2 έχει όμως μεγάλη σημασία και για εμάς, καθως μια λανθασμένη ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα εγύρει και παλι σε εμας νέες απαιτήσεις λόγω TARGET2 θα μας φέρει αντιμέτωπους και πάλι με νέα και ίσως πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Για να καταλάβουμε όμως πως ξεκίνησε η όλη διαμάχη του TARGET2 θα πρέπει να ανατρέξουμε στο ιστορικό της. Όλα ξεκίνησαν απο μια μελέτη του Δρ. John Whittaker απο το Lancaster University, η οποία δημοσιεύτηκε στο μπλοκ συζητήσεων των Financial Times. Την μελέτη αυτη μπορείτε να την βρείτε επίσης αυτούσια σε μορφή αρχείου pdf στον παρακάτω σύνδεσμο του Lancaster University: The operation of the eurosystem, Intra-eurosystem debts.

Στην μελέτη αυτή, ο Δρ. John Whittaker υποστήριξε τοτε, κάνοντας χρήση του TARGET2 ότι η Ιρλανδία εκτός απο το πακέτο βοήθειας και στήριξης ύψους 67 δις Ευρώ, πήρε άλλα 146 δις Ευρώ και μάλιστα με 1% επιτόκιο σε αντίθεση με τα 67 δις Ευρώ τα οποία η Ιρλανδία δανείστηκε με 5,8% επιτόκιο.

Διαβάζοντας την παραπάνω μελέτη ο καθηγητής των  οικονομικών Hans-Wernen Sinn του πανεπιστημίου του Μονάχου και πρόεδρος του IWF Ινστιτούτου στην Γερμανία, πήρε την σκυτάλη και ξεκίνησε στον τοπικό τύπο της Γερμανίας αλλα και διεθνώς να υποστηρίζει την θέση ότι η Γερμανία, η γερμανική Bundesbank και έν τέλει ο γερμανός φορολογούμενος χρηματοδοτούν τις προβληματικές χώρες της Ευρώπης με ένα ”stealth bailout – με ένα κρυφό πακέτο στήριξης”.  Πώς όμως; Κοιτάξτε τα στατιστικά στοιχεία του TARGET2 έλεγε ο καθηγητής Sinn. Τις θέσεις του καθ. Sinn μπορείτε να τις διαβάσετε στον παρακάτω ιστότοπο : The ECB’s stealth bailout, Hans-Werner Sinn.

Έκτοτε ξεκίνησε η μεγάλη διαμάχη του TARGET2, απο την μια πλευρά με τον καθηγητή Sinn και αρκετούς ομοιοϊδεάτους του απο την Γερμανία και αλλου ανα την Ευρώπη  και απο την άλλη πλευρά με αρκετούς αναλυτές και οικονομολόγους απο την Ευρώπη και την Β. Αμερική.

Προτού συνεχίσουμε ας δούμε πρώτα τι είναι το TARGET2.

Τελικά τι είναι το TARGET2; Στο TARGET2 καταγράφονται όλες οι μετακινήσεις κεφαλαίου/χρημάτων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των κρατών της Ευρωζώνης.

Πως λειτουργεί το TARGET2;  Για να καταλάβει κανείς πως δουλέυει το TARGET2 θα δώσω μερικά πολύ απλά και κατανοητά προς όλους παραδείγματα.

Εαν για παράδειγμα εσύ παραγγείλεις απο την Γερμανία κάτι ή αγοράσεις ενα γερμανικό αυτοκίνητο ας πούμε, τα λεφτά που θα κάνεις έμβασμα ή θα καταθέσεις για την αγορά δεν θα πάνε απο την τράπεζα σου στην αντίστοιχη γερμανική τράπεζα του πωλητή ή του προμηθευτή που σου προσφέρει ένα προϊόν. Τα λεφτά σου θα πάνε απο την τράπεζα σου στην Τράπεζα της Ελλάδος , η ΤτΕ θα τα διαβιβάσει στην γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank και η Bundesbank κατόπιν θα τα μεταβιβάσει στον τραπεζικό λογαριασμό  της τράπεζας του πωλητή ή του προμηθευτή του προϊόντος που αγόρασες.

Απο το παράδειγμα μας η συναλλαγή μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της γερμανικής Bundesbank θα καταγραφεί στο TARGET2. Εαν λ.χ. αγόρασες μια BMW που κάνει ας πούμε €35.000 τότε στο TARGET2 θα καταγραφεί -35.000€ για την ΤτΕ και +35.000€ για την γερμανική Bundesbank.

Στο TARGET2 γενικά καταγράφονται όλες οι μετακινήσεις χρημάτων μεταξύ (των κεντρικών τραπεζών) των κρατών της Ευρωζώνης. Άν αυτα τα χρήματα είναι επενδύσεις,δάνεια,αγοροπωλησίες προϊόντων κτλ δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο. Σημασία έχει ότι μετακινήθηκαν χρήματα και αυτό θα καταγραφεί.

Εδω στο μπλοκ εκανα λόγο για το TARGET2 και παλαιότερα. Εαν πάνω δεξιά στην μπάρα αναζήτησης γράψετε target2 θα βρείτε την αντίστοιχη παλιά ανάρτηση και μνεία που έκανα για το TARGET2.

Eπομένως η διαφορά που δημιουργούν οι εκρροές και οι εισρροές χρήματος και που απεικονίζονται στον λογαριασμό μια κεντρικής τράπεζας φτιάχνουν ένα θετικό ή ενα αρνητικό υπόλοιπο στο TARGET2.

Τι γίνεται όμως όταν το υπόλοιπο είναι παρα πολύ μεγάλο; Σημαίνει αυτο οτι η μια κεντρική τράπεζα έδωσε πολλά λεφτά στην άλλη, ή η αλλη κεντρική τράπεζα πήρε περισσότερα λεφτά απο την άλλη;

Ας δούμε το παλιό γράφημα του TARGET2 που είχα δημοσιεύσει εδώ στο μπλοκ και το οποίο μας δείχνει τις μεγάλες ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρωζώνη μεταξύ των κρατών της ΕΖ.

Image

Ενώ ουσιαστικά το TARGET2 καταγράφει μόνο τις μετακινήσεις χρημάτων εδω θα πρέπει να τονίσουμε ότι απο τις μετακινήσεις αυτές κάποιες αφορούν αγορές που έγιναν μέσω δανείων ή ακόμη και δάνεια που πήραν κάποιες τράπεζες ή άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι απο ανάλογα ιδρύματα χωρών της ΕΖ, πχ απο την Γερμανία. Το μεγάλο θετικό υπόλοιπο που έχει η Γερμανία μέσω του TARGET2 δεν προέρχεται απο οφειλές που δεν μπορεί να εκπληρώσει πχ η ΤτΕ, γιατί το υπόλοιπο αυτο της Γερμανίας καταγράφει και απεικονίζει μονον τον θετικό όγκο εισρροής κεφαλαίου και τίποτα άλλο.

Η ΤτΕ ή η γερμανική Bundesbank κάνουν μόνο μεταφορά ή να το πούμε αλλιώς μονο channeling των χρημάτων. Σε αυτά τα ποσά είναι καταγεγραμμένες απαιτήσεις τραπεζικών ιδρυμάτων πχ της Γερμανίας έναντι ελληνικών; Ναί είναι, αλλά αυτο ειναι κατι που αφορά τα έν λόγω τραπεζικά ιδρύματα.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας που κρατικοποίησε κάποια μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα στην Ιρλανδία και επομένως και τα χρέη και τις υποχρεώσεις που είχαν απέναντι σε γερμανικά και γαλλικά τραπεζικά ιδρύματα μας δείχνει καθαρά οτι οι τοπικές αγορές χρήματος στην Ιρλανδία,Ελλάδα και την Ισπανία είχαν ανοιχθεί παρα πολύ και αρκετές απο τις υποχρεώσεις τους δεν μπορούσαν πλέον να καλυφθούν, αλλα η κρίση στις τοπικές αγορές χρήματος δεν έχουν να κάνουν με το TARGET2 κατα τον τρόπο που το εννοεί ο καθ. Sinn.

Ας δούμε στο παρακάτω τρέχων γράφημα της γερμανικής Bundesbank που έχει εκτοξευθεί το θετικό της πλεόνασμα TARGET2  και επομένως της Γερμανίας.

Image

Το γράφημα και άλλα στοιχεία του TARGET2 της γερμανικής Bundesbank μπορείτε να το βρείτε στην παρακάτω ιστιοσελίδα της Bundesbank : Auslandspostion der Deutschen Bundesbank.

Ενω λοιπόν το TARGET2 συμπεριλαμβάνει και τις υποχρεώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων απο την Ευρω-περιφέρεια σε ανάλογα γερμανικά σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζει το TARGET2 χρέη. Στο παραπάνω  γράφημα μπορούμε να δούμε ότι ενώ μέχρι τα τέλη το θετικό πλεόνασμα TARGET2 της Γερμανίας ήταν στα επίπεδα των 350 δις Ευρώ τους τελευταιους μήνες έχει εκτοξευθεί στα 576 δις Ευρώ. Σχετική σελίδα της Bundesbank δείχνει το τρέχον πλεόνασμα TRAGET2 εδώ -> Target2-Saldo.

O φόβος της κρίσης, μιας πιθανής κατάρρευσης της Ευρωζωνης, εξόδου απο την Ευρωζώνη, ο φόβος τυχον απώλειας των καταθέσεων κτλ έχει οδηγησει πολλους καταθετες,επενδυτες και οικονομικούς ομίλους στην Ελλαδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία και την Πορτογαλία να πάνε τα χρήματα τους στην Γερμανία για ασφάλεια. Αυτη η συμπεριφορά στην Αγορά εξηγεί πως εκτινάχθηκε το  TARGET2 της Γερμανίας προς τα επάνω.

Επικεφαλείς αυτην την στιγμη στον αγώνα δρόμου εξόδου κεφαλαίων προς την Γερμανία είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτο το περιγράφει και ο γερμανικός ιστότοπος Deutsche Mittelstands Nachrichten στην αναρτηση του Target 2: Salden von Italien und Spanien explodieren auf 400 Milliarden Euro. Η διαφορά εδω είναι οτι στον εν λογω ιστοτοπο αντιμετωπίζουν όλα αυτα τα ποσά που καταγράφει το TARGET2 σαν υποχρεώσεις απέναντι στην Bundesbank ‘αρα σαν χρέη και όχι σαν μαζική είσοδο κεφαλαίου στην Γερμανία.

Αυτην την στιγμή στην Ευρώπη βρίσκεται εν εξελίξει μια μαζική έξοδος κεφαλαίου απεραντων διαστασεων απο την Ευρω-περιφερεια προς την Γερμανία και αυτο ακριβώς απεικονίζεται κατα τον πιο ρεαλιστικό τρόπο στο παραπάνω γράφημα της Bundesbank. Διαβάστε επίσης αυτην την ανάρτηση στο VOX-EU στην οποία απεικονίζεται με γραφικά η έξοδος κεφαλαίου προς την Γερμανία: TARGET imbalances: Financing the capital-account reversal in Europe.

Και τωρα ερχομαστε στο ζουμι της τρέχουσας κατάστασης και του TARGET2. Τα τραπεζικά ιδρύματα στις χώρες της Ευρω-περιφέρειας βρίσκονται υπο μεγάλο στρες καθώς έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα να στρέφονται στις μητέρες κεντρικές τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες τους, πράγμα το οποίο τώρα μας δείχνει ότι εαν δεν υπήρχε το σύστημα TARGET2 τα προβληματικά τραπεζικά ιδρύματα θα είχαν καταρρεύσει στις υποχρεώσεις τους και μαζί τους θα συμπαρασύραν και όλα τα τραπεζικά ιδρύματα στην βόρεια Ευρώπη. Το TARGET2 δείχνει επίσης οτι η Γερμανία έχει κυριαρχίσει και κερδίσει και στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη.

Για όσους καταλαβαίνουν γερμανικά ή ξέρουν να κάνουν χρήση του Google Translator μπορούν να διαβάσουν το τελευταίο άρθρο του διοικητή της γερμανικής Bundesbank στην Frankfurter Allgemeine Zeitung : Was steckt hinter den Target2-Salden? , όπου και επιβεβαιώνει έμεσα οτι τα ποσά του TARGET2 δεν αποτελούν πρόβλημα ή παράγοντα φόβου για την Γερμανία. Εκείνο που επισημαίνει και τονίζει ειναι ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων καθώς οι μητερες κεντρικες τραπεζες στην Ευρω-περιφέρεια θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες ρευστού στις εσωτερικές τους Αγορές.

Στην Ελλάδα η ΤτΕ θα κάνει τις υποχρεώσεις που της αντιστοιχούν για να κρατήσει ζωντανή την την ελληνική Αγορά χρήματος.

Δυστυχώς, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος απο τον ιερό κύκλο των μεγάλων της ΤτΕ έχει κεηλαδήσει απίθανα πράγματα στον Johan Van Overtveldt  ο οποίος ειναι μεν  μέλος του βελγικού think tank VKW Metena αλλά ειναι παράλληλα και δημοσιογράφος. Ο Van Overtveldt έχει γράψει σε βελγικό έντυπο όλα οσα του ”απεκάλυψε” ή κελάηδησε το στέλεχος της ΤτΕ, όπου και υποστηρίζει οτι το εν λόγω στέλεχος του εξομολογήθηκε οτι η ΤτΕ θα αρχίσει να κόβει μόνη της Ευρώ. Παιζουν με την φωτιά στην ΤτΕ;

Advertisements
Categories: Economy news Tags:
%d bloggers like this: