Home > Economy news > Η απόδοση του Χρυσού και του Ασημιού στην κρίση. Οι νέες πιθανότητες!

Η απόδοση του Χρυσού και του Ασημιού στην κρίση. Οι νέες πιθανότητες!

January 5, 2012

 

Τον Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers στην Αμερική ξεκίνησε μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία οδήγησε την Αμερική και την Ευρώπη στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση της τελευταίας τριανταετίας. Η κατάρρευση της Lehman Brothers μας έδειξε ότι το τραπεζικό σύστημα και εν γένει ολόκληρη η τραπεζική αγορά είχαν γίνει και εξελιχθεί στους χειρότερους επενδυτές και διαχειριστές χρήματος στην Αγορά. Αυτό είναι αδιανόητο και ασυγχώρητο για μια οποιαδήποτε τράπεζα.

Η κρίση της Lehman Brothers οδήγησε τους έξυπνους επενδυτές στον χρυσό και στο ασήμι. Λογικό, όποιος είδε στις ειδήσεις τους καταθέτες της Lehman Brothers να μοιρολογούν τα χαμένα εκατομμύρια των καταθέσεων τους τι θα κάνει; Θα πάει στις επενδύσεις σκληρών αξιών. Στον χρυσό και στο ασήμι.

Ένας επενδυτης που δεν επένδυσε σε χρυσό και ασήμι ας πουμε το 2000, ουτε το 2005, ουτε και το 2007, αλλα αποφάσισε να στραφεί στον χρυσο και το ασήμι την επομένη της κατάρρευσης της Lehman Brothers ποια απόδοση θα έχει η επένδυση του σήμερα; Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να δούμε την απόδοση του χρυσού και του ασημιού έναντι της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ και του Ευρώ.

Η απόδοση του χρυσού απο τις 17 Σεπτεμβρίου του 2008 έως και σήμερα βρίσκεται στο +83,37% ενω το ασήμι είναι στο +138,57%.

 

Εμας αυτο που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να δούμε την συνιστώσα που λέγεται κεντρική οικονομική πολιτική, καθώς για την αντιμετώπιση και για την έξοδο απο την κρίση η εκάστοτε κεντρική οικονομική πολιτική ειναι αυτη που θα μπει στην μάχη σαν το ιππικό ή σαν την τελευταία εφεδρεία για να αλλάξει την καμπή της μάχης και των πραγμάτων.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής,της γνωστής μας FED, η οποία απάντησε μεσω των προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative easing) μέσω των οποίων έριξε γερές ενέσεις ρευστού στην Αγορά. Όχι όμως χωρίς συνέπειες. Η αγοραστική δύναμη του δολλαρίου έπεσε και ο φόβος πληθωριστικών τάσεων έστειλε τον χρυσό και το ασήμι προς τα επάνω.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να δούμε ακριβώς αυτην την σχέση μεταξύ  των προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative easing) της FED και του αντίκτυπου που είχαν στην τιμή του Ασημιού. Η έναρξη του πρώτου προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης έστειλε το Ασήμι απο τα $9,00 δολλάρια στα $19,00 δολλαρια εντος 12 μηνών, ενώ εν αναμονή του δεύτερου προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης και κατα την έναρξη του οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι στείλαν το Ασήμι έως και περί τα $50,00 περίπου.

 

Αν τώρα πάμε στο δεύτερο μεγάλο επίκεντρο της κρίσης, στην Ευρώπη, τότε θα δούμε οτι η Ευρώπη αποφάσισε να ακολουθήσει ενα διαφορετικό μονοπάτι για την αντιμετώπιση της κρίσης το οποίο όμως οδηγεί σε δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο σενάριο είναι η αντιγραφή και εφαρμογή του μοντέλου κεντρικής οικονομικής πολιτικής της FED αλλα με διαφοροποιήσεις ώς προς την μορφή και εκτέλεση του, αρα εδω μιλάμε και πάλι για ροή ρευστού στην Αγορά, ενω το δευτερο σενάριο ειναι η αρχή πτωχεύσεων και κραδασμών πολλών ρίχτερ στην Αγορά. Τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άλλα ενδεχόμενα σενάρια επι του παρόντος.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι, τι κάνουν οι ευρωπαίοι επενδυτές ή που νιώθουν οτι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια; Και τι μας αφήνει να εικάσουμε η στάση των ευρωπαίων επενδυτών για το μέλλον; Ποια πορεία θα ακολουθήσουν οι τιμές του χρυσού και του ασημιού;

Στo παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να δούμε οτι στην Ευρώπη η ζήτηση χρυσών πλακών και χρυσών νομισμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2011 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010. Και τι μας λέει αυτο; Οι ευρωπαίοι επενδυτές βλέπουν σιγουριά,ασφάλεια αλλα και προοπτικές στον χρυσό και το ασήμι.

Advertisements
%d bloggers like this: