Home > Economy news > Το Matrix, ένα καταπληκτικό οικονομικό μοντέλο!

Το Matrix, ένα καταπληκτικό οικονομικό μοντέλο!

December 29, 2011

 

Τελικά τι είναι το Matrix ;

Το Matrix, άν αφήσουμε κατα μέρους την γνωστή ομώνυμη ταινία, είναι ενα συστημα μαθηματικών της γραμμικής άλγεβρας το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά σαν λειτουργικό οικονομικό μοντέλο στην υπηρεσία μιας επιχείρησης, μιας επένδυσης και ακόμη περαιτέρω στον λειτουργικό τομέα των κρατών.

Εμείς σε αυτην την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με την πρακτική εφαρμογή του Matrix σαν οικονομικό μοντέλο σε μια επιχείρηση. Το Matrix στα ελληνικά μεταφράζεται σε Πίνακας. Ο πιο απλός Πίνακας τιμών τον οποίο λίγο έως πολύ όλοι γνωρίζουμε και τον έχουμε χρησιμοποιήσει σαν βοήθεια για να μάθουμε αριθμητική είναι ο γνωστός σε όλους μας Πίνακας της Προπαίδειας.

Ο παραπάνω Πίνακας της Προπαίδειας μας δείχνει άμεσα και ταχύτητα το παράγωγο του πολλαπλασιασμού μεταξύ δύο αριθμών. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Μπορεί το μαθηματικό Matrix / Πίνακας να χρησιμοποιηθεί σαν λειτουργικό οικονομικό μοντέλο σε μια επίχειρηση; Και εαν ναί πια πλεονεκτήματα προσφέρει;

Στην μοντέρνα οικονομία, οι περισσότερες αν όχι όλες οι επιτυχημένες μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό ασκούν έλεγχο και εφαρμογή στην παραγωγή και κόστος λειτουργίας τους με χρήση μαθηματικών μοντέλων Matrix, τα οποία όπως ο παραπάνω Πίνακας της Προπαίδειας δίνουν άμεσα και γρήγορα απάντηση στο πόσο μπορούν να παράγουν, πως μπορούν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, πως μπορούν να ελέξουν το κόστος παραγωγής αλλά και σε ποιες και με ποιές τιμές μπορούν να κυριαρχήσουν στην Αγορά και να κάνουν κέρδη.

Το πρόβλημα των περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι η απουσία κάποιας φιλοσοφίας ή ο κακός σχεδιασμός και οργάνωση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρα πολλών ελληνικών επιχειρήσεων είναι η απουσία ενός λειτουργικού οικονομικού μοντέλου το οποίο ανα πάσα στιγμή θα δίνει δια μιας όπως ο Πίνακας της Προπαίδειας την απάντηση στο ύψος του λειτουργικού κόστους των εξόδων παραγωγής ή στην δυνατότητα  αύξησης της παραγωγής με χαμηλό κόστος ή το ύψος της προσφοράς σε ανταγωνιστικές μεν τιμές αλλά πάντα με κέρδος.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που προχωρήσαν σε συμφωνίες μεγαλύτερης παραγωγής ή σε νέες παραγγελίες σε πιο φιλικές τιμές, οι οποίες εκ των υστέρων αποδειχθήκαν όχι μόνον μη κερδοφόρες, αλλα και ζημιογόνες σε κάποιες περιπτώσεις. Χωρίς ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο θα είναι σε θέση σε κάθε δεδομένη στιγμή να απαντά : Πόση παραγωγή και σε ποιές τιμές μπορεί να προσφερθεί , τα παραδείγματα κακών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ένα παρα πολύ απλό παράδειγμα ελέγχου κόστους με πίνακα Matrix. Έχουμε π.χ. την εταιρία  ΑΚΜΗ η οποία παράγει 2 προϊόντα, το A στην τιμή των €40 και το B στα €70. Η ΑΚΜΗ απο Δευτέρα έως Παρασκευή θα παράγει ημερησίως και θα πουλήσει κατ’ ελάχιστο  1 τεμάχιο Α και 1 τεμάχιο Β, ενώ η μέγιστη παραγωγή μπορεί να φτάσει στα 5 τεμάχια για το Α και Β αντίστοιχα.

Στον Πίνακα βλέπουμε ότι η ΑΚΜΗ όταν παράγει 1 τεμάχιο Α + 1 τεμάχιο Β έχει λειτουργικά έξοδα στα €110 Ευρώ. Η μέση τιμή των ημερησίων παραγγελίων είναι ας πούμε 4 τεμάχια Α και 3 τεμάχια Β.  Άρα 4Χ40 + 3Χ70= 370 Ευρώ.

Ο παραπάνω Πίνακας μας δείχνει το εύρος και κόστος παραγωγής της υποθετικής εταιρίας ΑΚΜΗ. Για την εν λόγω εταιρία μπορούμε να φτιάξουμε π.χ. και άλλους πίνακες για το πως θα πρέπει να αντιδράσει αν η παραγωγή πέσει ή ανέβει απότομα.

Στον παρακάτω πίνακα Matrix λ.χ. έχουμε υπολογίσει με τα πάντα υπολογισμένα μέσα  ένα υποθετικό ποσό έκπτωσης ή πτώση τιμών το οποίο θα είναι σε θέση να κάνει η ΑΚΜΗ για να γίνει ανταγωνιστική. Εαν για παράδειγμα η ΑΚΜΗ προσφέρει μεγαλύτερη έκπτωση απο τα €10 Ευρώ που βλέπουμε στον κάτω Πίνακα όταν πουλάει 4 τεμάχια Α και 3 τεμάχια Β,τότε η ΑΚΜΗ εν αγνοία της ή λόγω κακού υπολογισμού θα αρχίσει να έχει ζημίες.

Τα δυο παραδείγματα που έδωσα ειναι μεν λιτα και χοντροκομμένα, αλλά στην ουσία έτσι δείχνω πως δουλέυει το οικονομικό μοντέλο Matrix με παρα πολύ απλό τρόπο. Επιτυχημένες επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν τμηματα στα γραφεία τους στα οποία απασχολούνται μόνον μαθηματικοί και οικονομολόγοι οι οποίοι φτιάχνουν πολύπλοκα οικονομικά μοντέλα Matrix για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας αυτων των εταιριών. Στα μοντέλα Matrix, και αυτο είναι το πιο απίθανο, μπορούν ανα πάσα στιγμή να γίνουν όλες οι πιθανές Ασκήσεις επι Χάρτου και να δοκιμαστούν όλα τα πιθανά σενάρια.

Οι επιτυχημένες εταιρίες και επιχειρηματίες έχουν στο συρτάρι εκτος απο το πλάνο Α και ένα πλάνο Β και ένα πλανο Γ κ.ο.κ. Για όλες τις περιπτώσεις.

Πως μπορεί μια επιχείρηση να ελέξει την ποσότητα και κόστος παραγωγής; Πως μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική; Πως μπορεί να αυξήσει τα κέρδη της με λειτουργικό έλεγχο; Πως μπορεί να γίνει μεγαλύτερη και να επεκταθεί;  Το οικονομικό μοντέλο Matrix είναι μια απίθανη λύση.

Εγω δουλεύω εδω και χρόνια με οικονομικά μοντέλα Matrix, τα οποία και βέβαια δεν τα φτιάχνω ο ίδιος καθώς δεν είμαι μαθηματικός. Αλλά το σύστημα δουλεύει ρολοϊ.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας και η ελληνική επιχείρηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να κερδίσουν απο τις γνώσεις των Πτυχιούχων Μαθηματικών και αντιστρόφως  οι πτυχιούχοι και οι ακαδημαϊκοί με τις πολύ καλές τους γνώσεις σε οικονομικά και μαθηματικά μοντέλα θα κάνουν μονον καλό αν φέρουν και προσφέρουν τις γνώσεις τους στην ζωντανή οικονομία, εκεί που σπαρταράει το χρήμα.

Οι γνώσεις που έχουν οι ταλαντούχοι έλληνες μαθηματικοί αν καταφέρουν να τις μεταφράσουν πρακτικά στην λειτουργία των επιχειρήσεων τότε θα έχουμε κάνει μια μεγάλη αρχή για κάτι πολύ καλύτερο.

Τελικά τι είναι το Matrix;

Το Matrix είναι ένα καταπληκτικό οικονομικό μοντέλο ταχύτατου ελέγχου,σχεδιασμού και εφαρμογής οικονομικής πολιτικής το οποίο στην πράξη κάνει πράγματα και θαύματα.

Advertisements
%d bloggers like this: