Home > Economy news, European Union > Το νέο πλάνο του Ντράγκι και της ΕΚΤ.

Το νέο πλάνο του Ντράγκι και της ΕΚΤ.

December 20, 2011

Προσπαθεί ο Μαριο Ντραγκι να τραβήξει το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ πίσω από το χείλος του γκρεμού και παράλληλα να χτυπήσει τα υψηλα ομόλογα δανειοδότησης των κρατών της Ευρωζώνης;  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «απεριόριστης» ρευστότητα έκτακτης ανάγκης στις 21 Δεκεμβρίου που θα παρέχει δανεια στις τράπεζες με επιτοκιο 1% για έως και 3 χρόνια.

Αν διαβάσουμε προσεκτικά την συνέντευξη του Ντράγκι στους χθεσινούς Financial Times, θα δούμε οτι με μεγάλη πιθανότητα αυτο είναι το πλάνο του Ντράγκι.

Στην ερώτηση, αν το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης θα δωσει στις τράπεζες το κίνητρο αγοράς κρατικών ομολόγων ο Ντράγκι απάντησε με : Όχι απαραίτητα ….αλλά αυτές (οι τράπεζες) θα αποφασίσουν για τον τρόπο χρήσης των χρημάτων.

Αν, για παράδειγμα, μια τράπεζα παρει ένα δάνειο ύψους  5 δισ. Ευρώ στο 1% και αγοράσει ιταλικά 10ετή ομόλογα με απόδοση στο 7 % ή ελληνικά 3-μηναT-bills με απόδοση στο  4,70% τοτε βλέπουμε την πιθανότητα υψηλού κέρδους ανα συναλλαγή για τις τράπεζες. Τα δάνεια της ΕΚΤ αποσκοπούν να διευκολύνουν και δίνουν έμφαση στη ρευστότητα των στεγνών τραπεζών αλλα ανοίγουν και το δρομο για την μείωση του κόστους δανειοδότησης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση.

Το σχέδιο του Ντράγκι δείχνει να είναι ένας τύπος (μονεταριστικής) ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), η βασική διαφορά είναι ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν ως μεσάζοντες για την αγορά των ομολόγων. Αλλά, στο φινάλε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δηλαδή ότι η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα ανταλλάσοντας τοξικά κρατικά  ομόλογα. Η μέθοδος αυτη ήταν πρωτοπόρος από την Fed, όταν αντάλλαξε 1.450 δις δολλαρια με τοξικες υποθηκες (MBS) που κατειχαν οι τράπεζες στις ΗΠΑ.

Δεν είναι τελικά αυτο το πρόγραμμα η ευρωπαϊκή έκδοση μιας (μονεταριστικής) ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) ;  ρώτησαν οι Financial Times. Ο Ντράγκι απάντησε πως: Κάθε αρμοδια αρχη δεν έχει μόνο τους δικούς της κανόνες, αλλά και το δικό της λεξιλόγιο. Εμείς το αποκαλούμε σαν πρόγραμμα μη συμβατικών μέτρων.

Ο Ντραγκι και βέβαια προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτό που κάνει για πολιτικούς λόγους. Οποιαδήποτε συζήτηση ή χρήση λεξικού αλά μονεταριστική ποσοτική χαλάρωση ή  τύπωμα χρήματος θα ξεσηκώσει θύελλα αλλά και θα κάνει να πηδήξουν απο τις καρέκλες τους όλους εκείνους τους σκληροπυρηνικούς και ορθόδοξους μονεταριστές στην BuBa αλλά και αλλού στην κεντρική Ευρώπη.

Με άλλα λόγια, ο κρυψίνος ο Ντράγκι προσπαθεί να λειτουργήσει σαν ο τελευταίος  “δανειστής εσχατου ανάγκης» και οι πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό. Είναι και αυτοί μαζί στο κότερο.

Απλά ακούστε τι δήλωσε ο Σαρκοζί, όταν η ΕΚΤ έκανε την ανακοίνωσή του προγράμματος:  “…….Αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος μπορεί να στραφεί στις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν ρευστότητα στη διάθεσή τους,”.

Το καταλάβατε αυτό; Ο Σαρκοζί ξέρει τι συμβαίνει και είναι μαζί στο κότερο. Το εαν ολα αυτα τα απεριόριστα δάνεια θα αποπληρωθούν πίσω στην ΕΚΤ αυτο είναι το τελευταίο που απασχολεί όλους. Έτσι κι αλλιώς ο φορολογούμενος ευρωπαίος θα κληθεί να συμβάλλει τον οβολό του για το πρόγραμμα αυτο αλλά σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το πρόγραμμα «απεριόριστης» ρευστότητας της ΕΚΤ ξεκινά απο αύριο και στις εβδομάδες μετα τις γιορτές θα δείξει αν έχει επιτύχει ή όχι. Τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, το spread μεταξύ Libor και GoFo και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα είναι οι δείκτες που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Εαν το πρόγραμμα δουλέψει και η Αγορά πεισθεί οτι υπάρχει και κυκλοφορεί άφθονο χρήμα τοτε θα μπορούμε να δούμε και τον Χρυσό ίσως σε ακόμη καλύτερες τιμές.

Schooner Entering Harbor, Galveston, Texas.

Advertisements
%d bloggers like this: