Home > Economy news, European Union > Η μοίρα του Ευρώ στην τελική της ευθεία.

Η μοίρα του Ευρώ στην τελική της ευθεία.

November 15, 2011

 

Όσο παράλογο  και απίστευτο αν ακούγεται, η μοίρα του Ευρώ είναι τετελεσμένο γεγονός. Η τελευταία καμπάνα για το Ευρώ έχει χτυπήσει και τα οικονομικά αλλα και πολιτικά γεγονότα το επιβεβαιώνουν.

Εαν κάποιος ή κάποια είναι λάτρης της λογοτεχνίας και του λογοτεχνικού λόγου θα μπορούσε κάλλιστα να εκφράσει την άποψη του για την μοίρα του Ευρώ στην μορφή αλά : ”Η τελική ευθεία – Απόσπασμα απο το Ημερολόγιο ενος Καμικάζι.”

Οι κυριοι Ralph Atkins και Martin Sandbu των Financial Times δημοσίευσαν μια συνέντευξη που πήραν απο τον διοικητή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας  Bundesbank, τον κο Weidmann. Την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ –> FT interview transcript: Jens Weidmann. Η συνέντευξη αυτη ρίχνει όχι μονο άπλετο φως στον τρόπο που σκέφτεται ο κος Weidmann και οι όμοιοι του στην Γερμανία και απανταχού στην κεντρική Ευρώπη, αλλα η συνέντευξη αυτη δείχνει με παρα πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι ο κος Weidmann και οι όμοιοι του είναι σε κατάσταση άρνησης.

Εν ολίγοις, για να μην μακρυγορούμε, ο κος Weidmann εκπροσωπεί, πιστεύει και όπως πολλοί όμοιοι του ανα την κεντρική Ευρώπη πρεσβεύει τις εξής θέσεις:

  • Αρνείται και απορρίπτει κατηγορηματικά την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Κατα τον τρόπο αυτο, η φτηνή δανειοδότηση για χώρες ας πούμε όπως η Ιταλία είναι ουσιαστικά αδύνατη.
  • Αρνείται να δεί ότι ενα μεγάλο μέρος του προβλήματος της Ευρωζώνης είναι οι τεράστιες ανισορροπίες στα εμπορικά ισοζύγια μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπεριφέρειας.
  • Αρνείται και αποκλείει μια πληθωριστική πολιτική στον πυρήνα της Ευρωζώνης η οποία θα δώσει ανάσα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.
  • Αρνείται την παιρετέρω διεύρυνση του ESFS, και..
  • Αρνείται την δημιουργία ενός Eurobond ή στα ελληνικά να το πούμε ενός Ευρω-ομολόγου μέσω του οποίου όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα δανείζονται με το ίδιο (χαμηλό) επιτόκιο.

Η πολιτική της αυστηρής λιτότητας με επακόλουθο την αυξημένη ύφεση στις οικονομίες της Ευρω-περιφέρειας χωρίς κάποιο πρόγραμμα υποστήριξης αλλα παράλληλα και  τα υψηλά επιτόκια δανειοδότησης για τις χώρες αυτές καθιστούν την έξοδο τους απο τον φαύλο κύκλο της κρίσης και των υπέρβαρων χρεών πλέον αδύνατη.

Τα μαθηματικά της Ιταλίας.

Στο παρακάτω εύκολο πρόγραμμα υπολογισμού μπορεί να δει κανείς πόσο ακριβώς πλεόνασμα σε ποσοστό επι του ΑΕΠ χρειάζεται η Ιταλία για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Κάνε κλίκ εδω για μεταφορά στον σύνδεσμο του υπολογιστικού γραφήματος του Reuters.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  με παρέμβαση της στην αγορά ομολόγων έστειλε τα επιτόκια των ιταλ. ομολόγων απο το 7,25% στο 6,45%. Αυτο είναι μια τρανταχτή απόδειξη για την ισχύ της ΕΚΤ αλλα και για το πως μπορεί η ΕΚΤ να δώσει ανάσα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικό στραγγαλισμό.

Η ΕΚΤ σήκωσε την σημαία της υποχώρησης και παράλληλα η συνέντευξη του κου Weidmann στους Financial Times αλλα και οι ίδιες κατα το πνεύμα δηλώσεις ολλανωδών και γερμανών πολιτικών την εβδομάδα αυτη, στείλαν τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και πάλι άνω του 7%.

Και το ποίημα έχει συνέχεια καθως η Ιταλία για να καλύψει τις ανάγκες της το 2012 θα πρέπει να δανειστεί περίπου 360 με 400 δις Ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες,οικονιμική συγκυρία και προϋποθέσεις ποιος θα εμπιστευθεί τα λεφτά του σε ιταλικούς κρατικούς τίτλους; Μόνο ένας καμικάζι.

Advertisements
%d bloggers like this: