Home > Economy news > Ο Μαριο Ντραγκι ειναι η τελευταία ελπίδα για την Ευρωζώνη!

Ο Μαριο Ντραγκι ειναι η τελευταία ελπίδα για την Ευρωζώνη!

October 31, 2011

Σήμερα Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα για τον κο Τρισέ στο προεδρικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αρκετά ελληνικά πορτάλς αλλά και σε διάφορα ΜΜΕ ο κος Τρισέ αντιμετωπίσθηκε σας κάποιος φιλεύσπλαχνος που εμας του Έλληνες μας έκανε κάποια καλή χάρη αγοράζοντας στην δευτερογενή αγορά τοξικούς ελληνικούς τίτλους και για αυτον τον λόγο θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς και ευχαριστημένοι. H EKT στην πραγματικότητα έκανε πολύ λίγα και με την ασφυκτική της πολιτική δεν βοηθάει καθόλου στην παρούσα φάση.

Το έχω επαναλάβει και θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά. Αυτο που με μετράει σε μια οικονομία , μεμονωμένη ή οικονομική ζώνη όπως της ΕΕ, είναι οι αποφάσεις και η μονεταριστική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Για τις οικονομικές συνθήκες και προοπτικές της Ελλάδος και των άλλων χωρών στην Ευρω-περιφέρεια η πολιτική και οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι μεγάλης σημασίας.

Απο την Τρίτη ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ θα είναι ο Μαριο Ντράγκι ο οποίος κατα την άποψη μου είναι η τελευταία ελπίδα για την ομαλή έξοδο απο την κρίση στην Ευρωζώνη ακόμη και ίσως για το μέλλον της Ευρωζώνης. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών λήφθηκαν απο την μια αποφάσεις που θα έπρεπε ήδη απο καιρό να ληφθούν,ενω απο την άλλη η νέα πολιτική γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης είναι και πάλι, πολύ λίγη και μικρή. Στα επιτόκια των κρατικών τίτλων της Ιταλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης δεν είδαμε κάποια συνταρακτική αλλαγή προς το καλύτερο, άρα οι Αγορές και πάλι δεν πείσθηκαν. Οι Μεγάλοι καταθέτες και επενδυτές στην Ιταλία εξαργύρωσαν τα ομόλογα τους και έχουν γίνει καπνός προς άλλες χώρες. Στην Ιταλία έχει ξεκινήσει έξοδος του Καπιτάλ ανάλογη με αυτην της Ελλάδος. Άρα, η επόμενη έξαρση της κρίσης περιμένει και πάλι στην γωνία.

Ο Paul De Grauwe εξηγεί σε άρθρο του με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο τον ρόλο και την σημασία των αποφάσεων της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη. Το άρθρο του P. De Grauwe το έβαλα σαν σύνδεσμο γιατί εξηγεί πολλά πράγματα και βοηθά στην εξοικονομηση χώρου και χρόνου στην ανάρτηση.

Ποιό είναι το νέο οικονομικό περιβάλλον και μέλλον της Ευρωζώνης; Για την απάντηση στην ερώτηση αυτη κάνετε χρήση των λέξεων που μας βομαρδίζουν καθημερινώς : Χρέος και ανταγωνιστικότητα.

Εαν καποιος έχει χρέος για να το αποπληρώσει θα πρέπει να κερδίζει οικονομικά περισσότερα και να έχει εν ολίγοις ενα θετικό / πλεονασματικό ισοζύγιο. Μέχρι εδω καλά! Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να γίνουν περικοπές και θα πρέπει οι εξαγωγές , πωλήσεις και τα κέρδη στα ταμεία να αυξηθούν.Σωστά έως εδώ.

Το πρόβλημα εδω είναι ότι η οικονομική και πολιτική μεταστροφή χρειάζεται χρόνο και μια θετική οικονομική συγκυρία στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον έτσι ώστε να αποδώσει.Και εδω είναι το μεγάλο πρόβλημα! Η παρούσα πολιτική επιβάλλει μια πολιτική της λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κατ επέκταση στα κράτη μέλη, η οποία δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής λχ στην Ελλάδα.

H Rebecca Wilder (που γράφει και στο Economonitor) εξηγεί σε ανάρτηση της το μέλλον και τις προοπτικές της παρουσας ευρ. πολιτικής με κάποια γραφικά.

Εκτός του οτι η παρούσα πολιτική έχει δημιουργήσει ενα σπιράλ προβλημάτων για τις προβληματικές οικονομίες στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων έχει ανοίξει ενας φαύλος κύκλος χωρις αρχή και τέλος που στέλνει τις οικονομίες στο τέλμα ενόσω τα χρέη διογκώνονται.

Η όλη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη και η παπαγαλία της λέξης ανταγωνιστικότητας εμενα με έφεραν στο νου την Δαρβινιστική θεωρία στην βιολογία και τα μοντέλα των δαρβινιστών με θεωρίες αλα ο πιο ισχυρός νικάει, ο μεγάλος τρωει τον μικρό, ο πιο γρήγορος επιβιώνει κτλ. Ο οικονομικός Δαρβινισμός και η εμμονή  σε οικονομικά μοντέλα αντίγραφα Δαρβινιστικής Σκέψης θα ανοίξουν πόρτες και θύρες και για άλλα προβλήματα, αλλα στο εγγυς ή μέσο μέλλον μπορεί να εξελιχθούν και σε μπούμερανγκ στους Σχεδιαστές τους. Η οικονομία είναι κατι πολύ δυναμικό για να ακολουθήσει προγραμματισμένα μονοπάτια.

Ο Μαριο Ντραγκι έχει και την εμπειρία αλλα έχει κάνει και καριέρα στην Goldman Sachs και ξέρει πανω απο όλα το τι γίνεται στην Ευρώπη. Απο την αρχή, στην πρώτη συνεδρίαση μονεταριστικής πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει το στίγμα του για την προεδρία του στην ΕΚΤ και για την πορεία που θα χαράξει η ΕΚΤ στο μέλλον. Η ΕΚΤ πρέπει να χαλαρώσει την πολιτική της και αυτο είναι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ο Ντραγκι και να δειξει στην Αγορά την αποφασιστικότητα του να κρατήσει την Ευρωζώνη ζωντανή.
Eidfjord, ca 1915.

Advertisements
%d bloggers like this: