Home > Economy news > Τα μονοπώλια της Ανταγωνιστικότητας!

Τα μονοπώλια της Ανταγωνιστικότητας!

October 7, 2011

Ας ξεκινήσουμε με μια πρόταση την οποία θα την διαβάσουμε πρώτα στην αυθεντικής της μορφή και κατόπιν σε γρήγορη μετάφραση.

”The Bank never goes broke. If the Bank runs out of money, the Banker may issue as much more as may be needed by writing on any ordinary paper”.

Η Τράπεζα δεν χρεωκοπεί ποτέ. Εάν την Τράπεζα της τελειώσουν τα χρήματα, τοτε η Τράπεζα δύναται να τυπώσει σε οποιοδήποτε
απλό χαρτί 
τόσα χρήματα όσα ενδεχομένως είναι αναγκαία.

Η παραπάνω πρόταση δεν προέρχεται απο κάποιο βιβλίο,κάποια μελέτη ή κάποιο αρθρο οικονομικών. Όσο απίστευτο,κωμικό και αλλόκοτο και εαν ακούγεται την παραπάνω πρόταση μπορείτε να την διαβάσατε στους κανόνες παιχνιδιού της γνωστής σε όλους μας Μονόπολης.

Εμας εδω δεν μας ενδιαφέρει η Μονόπολη, αλλά το οφθαλμοφανές της παραπάνω πρότασης που μας λέει ότι η Τράπεζα έχει το μονοπώλιο του χρήματος. Και σαν Τράπεζα εδω εννοείται παντα η κεντρική Τράπεζα.

Ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις και οι υποτιμήσεις νομισμάτων, η Αγορά των ισοτιμιών και οι τιμές των Πρώτων Υλών και βασικών εμπορευμάτων στις διεθνείς και εθνικές Αγορές είναι σε άμεση εξάρτηση απο την ροή και ποσότητα χρήματος που επιτρέπουν και διοχετεύουν οι Κεντρικές Τράπεζες στις Αγορές. Αυτό ονομάζεται απλά σαν νομισματική πολιτική.

Η μοντέρνη νομισματική πολιτική των κεντρικών Τραπεζών,όπως αυτη εξασκείται σήμερα, είναι μεταξύ άλλων και ένα εργαλείο στην εξισορρόπηση της Ανταγωνιστικότητας των οικονομιών. Μιλώντας λοιπόν για την οικονομική  Ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας ή μιας ομάδος οικονομιών,τότε, για την ανάκτηση της Ανταγωνιστικότητας υπάρχουν δύο οδοί που μπορούν να οδηγήσουν στο θεμιτό αποτέλεσμα. Η πρώτη οδός είναι δια της υποτίμησης ή διολίσθησης της αξίας ενος εθνικού νομίσματος και η δεύτερη οδός δια της εσωτερικής υποτίμησης στο επίπεδο αξιών των αμοιβών,κόστους παραγωγής,κόστους προϊόντων κτλ.

Η σημερινή οικονομική κρίση δεν είναι μονον το αποτέλεσμα ενός άμετρου καταναλωτισμού και δανεισμού ή της άμετρης και κακής διαχείρισης δημοσίων δαπανών αλλα  ειναι και το αποτελεσμα της  απώλειας  Ανταγωνιστικότητας. Τα τεράστια ελλείματα στα εμπορικά ισοζύγια των ΗΠΑ, άλλων χωρών της Δ. Ευρώπης και της Ελλάδος έναντι της Κίνας,Ινδίας,Βραζιλίας κοκ μας δείχνουν το τεράστιο έλλειμα Ανταγωνιστικότητας των μοντέρνων δυτικών χωρών έναντι των αναπτυσόμενων χωρών.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας εξηγεί την νομισματική πολιτική της Μεγάλης Βρεταννίας και τους στόχους αυτης της πολιτικής. Είναι στα αγγλικά αλλα αξίζει να την δεί κανείς.

Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας και της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι σχεδόν ταυτόσημες και το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν αντικατοπτρίζεται στον δείκτη του δολλαρίου ή της στερλίνας αντίστοιχα,το οποίο στην ουσία μεταφράζεται σαν υποτίμηση της αγοραστικής αξίας τους έναντι ας πούμε των νομισμάτων της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας κοκ.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τον δείκτη της βρεταννικής στερλίνας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία.

Αντιστρόφως ανάλογα στην Ευρωζώνη πολλές χώρες, όπως λ.χ. η Ελλάδα επιχειρούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους δια των μεγάλων περικοπών και της εσωτερικής υποτίμησης. Αυτη είναι η δεύτερη οδός μέσω της οποίας μια οικονομία ανακτα την χαμένη Ανταγωνιστικότητα της.

Για εμας τώρα το ζητούμενο είναι κατα πόσο η μια ή η άλλη πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές Τράπεζες θα επηρρεάσουν την τιμή του Χρυσού και του Ασημιού προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές και οι Αγορές ερμηνεύσαν την νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σαν πληθωριστική και ανασφαλή για την αγοραστική αξία του δολλαρίου με αποτέλεσμα ο Χρυσός και η τιμή των άλλων commodities να φτάσουν εδω που είναι σήμερα. Στα ύψη!

Τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ που είναι κάτω του 5% δεν δικαιολογούν τις υψηλές τιμές των  commodities και του Χρυσού. Άρα αυτό που απομένει ειναι ο δείκτης του δολλαρίου ή αλλιώς η αγοραστική δύναμη του δολλαρίου και η οποία περιορίζεται με την παρούσα πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Οι προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας και της αμερικανικής οικονομίας απο την άλλη, όπως και η παρούσα οικονομική κρίση μπορεί να αλλάξουν την στάση των επενδυτών συλλήβδην,καθώς σε κατάσταση ύφεσης η αγοραστική δύναμη και των υπολοίπων ανα τον κόσμο περιορίζεται σημαντικά.

To πεδίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ενώ οι επενδυτές αλλα και οι Αγορές δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν την νέα τάξη πραγμάτων. Μπροστά μας έχουμε μια σειρά πολιτικών και νομισματικών αποφάσεων αλλα και εξελιξεων που θα καθορίσουν στρατηγικά την πορεία της Αγοράς ή θα μας δείξουν το τι μέλλει γενέσθαι.

Στο διάστημα αυτό ο Χρυσός θα κινείται λογικά σταθερά στα σημερινά του επίπεδα όσο δεν συμβαίνουν γεγονότα που μπορούνα να αλλάξουν αποφασιστικά την στάση των επενδυτών προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Advertisements
%d bloggers like this: