Home > Economy news > Το δολλάριο ο κρυφός μπαλαντέρ.

Το δολλάριο ο κρυφός μπαλαντέρ.

September 17, 2011

 

Τα νέα και οι εξελίξεις στην Αγορά τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και το ζητούμενο της υπόθεσης είναι η Μεγάλη Εικόνα και το τι συμβαίνει ακριβώς τώρα στην Αγορά. Ας ξεκινήσουμε απο το πιο απλο σημείο που είναι το κίνητρο της αγοράς Χρυσού αυτην την στιγμή ή την διευρυμένη πεποίθηση και ηχώ σε πολλά μπλοκς,ιστιοσελίδες και φόρουμς ότι ο Χρυσός θα φτάσει λ.χ. τα $2.500, $3.000, $7.000 δολλάρια ανα ουγγιά κοκ και ο κατάλογος με τα νούμερα πάει λέγοντας.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί αγοράζουν χρυσό δεν είναι ως αντιστάθμιση έναντι πτώσης του δολλαρίου ή λόγω των δημοσίων χρεών, αλλά επειδή ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ανταλλάξουν τον χρυσό τους  σε κάποιο σημείο στο μέλλον, για περισσότερα δολάρια/Ευρώ από όσα πληρώσαν κατα την αγορα. Και βλέποντας ότι η τιμή του χρυσού αυξάνεται αυτο τους κάνει να αισθάνονται πλουσιότεροι από άποψη Ευρώ ή δολλαρίων. Είναι πραγματικά τόσο απλό. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά χρυσού είναι παράλογη; Όχι απαραίτητα επειδή η ζήτηση χρυσού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς οπως π.χ. Καπιταλ ασφαλειας, βιομηχανία, λόγους  αισθητικής κτλ. Αλλά όταν διαβάζουμε σε μερικά φόρουμς,σελιδες και μπλοκς κάποιοι να γράφουν με κομπορρημοσύνη για το πόσο καλά τα πάει ο ο χρυσός του σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά εδω μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτοι οραματίζονται και έχουν στα μάτια τους τα σύμβολα του Ευρώ ή του δολλαρίου και όχι ουγγιές χρυσού σε μια ζυγαριά. Το Χρήμα (σε μορφή Ευρώ/δολλαρίου) εξακολουθεί να είναι η καθολική μονάδα μέτρησης του πλούτου. Κανείς δεν λέει στον εαυτό του έχω περιουσία πχ 1.000 ουγγιές χρυσού. Αντ’ αυτού λέει πχ έχω €100.000 χιλ. Ευρώ.

Ένα μεγάλος μπαλαντέρ στην πορεία της τιμής του Χρυσού είναι το δολλάριο και οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Στα δύο παρακάτω charts βλέπουμε πρώτα τον Δείκτη του δολλαρίου ………

 

 

και την αναλογία απόδοσης του Χρυσού έναντι του δολλαρίου.

 

 

Οι πέντε μεγαλύτερες και κυριώτερες κεντρικές τράπεζες ανα τον κόσμο έχουν ανακοινώσει κοινό πρόγραμμα ρευστότητας σε δολλάρια για να υποστηρίξουν τον ασθενή τραπεζικό τομέα της Ευρώπης. Το όλο πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη μορφή συμφωνιών επαναγοράς έναντι αποδεκτών εγγυήσεων και θα διεξαχθούν δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορούμε να δούμε τις ανακοινώσεις και τις ημερομηνίες των δημοπρασιών απο τις κεντρικές τράπεζες.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) που θα είναι ο κυριος συντονιστής του προγράμματος δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση ακόμη, αλλά το όλο πρόγραμμα μας επιβεβαιώνει καθαρά ότι η Αμερική και η  FED έχουν το κουμάντο στην παγκόσμια αγορά και το δολλάριο είναι το μέσο κίνησης. Η στροφή των μεγάλων τραπεζών για στήριξη στο δολλάριο θα ενισχύσει τον Δείκτη του δολλαρίου.
Ουσιαστικά το όλο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών παίρνει την μορφή ενός Quantitative easing (QE) σε πανηπειρωτική κλίμακα.
Την πρώτη φορά που έλαβε χώρα ενα τέτοιο πρόγραμμα, ο Δείκτης του Δολλαρίου ενισχύθηκε και η τιμή του Χρυσού είχε κατολισθίσει. Στο πρώτο chart βλέπουμε την τιμή του Χρυσού να καταποντίζεται απο τα $1.033,90 στα $681,οο δολλάρια ανα ουγγιά. Απο τον Μάρτιο του 2008 έως τα τέλη του Νοεμβρίου του 2008 ο Χρυσός είχε χάσει $352,90 δολλάρια ανα ουγγιά χάνοντας σε αξία πάνω απο 30% σε ενα διάστημα 7-8 μηνών. Σήμερα μια τέτοια κατολίσθηση στην τιμή του Χρυσού θα ισοδυναμούσε με περίπου $600 ,οο δολλάρια ή €430,οο Ευρώ ανα ουγγιά.

 

Στο παρακάτω chart βλέπουμε τον Δείκτη του Δολλαρίου για το ίδιο χρονικό διάστημα με το πραπάνω chart και βλέπουμε την στροφή του Δείκτη του Δολλαρίου προς τα πάνω όταν πλέον ήταν σίγουρο πως η κεντρική τράπεζα της Αμερικής θα επενέβαινε για στήριξη της Αγοράς.

 

 

Το παραπάνω σενάριο έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες επαλήθευσης και επανάληψης, άν δεν μεσολαβήσουν πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που θα στρεσάρουν την παγκόσμια Αγορά, όπως λ.χ. πτωχεύσεις στην Ευρωζώνη, διάσπαση ή διάλυση της Ευρωζώνης κοκ.

‘Ενα δεύτερο σενάριο που ακούστηκε είναι οτι κάποιες μεγάλες τράπεζες που έχουν ανάγκη σε ρευστό άρχισαν να δανίζονται μεταξύ τους μέσω του Libor κάνοντας bids στο Gold Fordward rate με εγγυήσεις σε Χρυσό. Αυτο το γεγονός είναι παρα πολύ σοβαρό,καθώς μετατρέπει και ανεβάζει ουσιαστικά τον Χρυσό σε στατους κυριας μορφής τραπεζικών συναλλαγών κάτι το οποίο χτύπησε συναγερμό και ανάγκασε σε επέμβαση τους θεματοφύλακες του μονεταρισμού, τις κεντρικές τράπεζες.

Advertisements
 1. esibonis
  September 17, 2011 at 8:03 am

  μήπως γνωρίζετε απο που μπορώ να πάρω ασημένια νομίσματα ή ασήμι σε φυσική μορφή? ευχαριστώ.

 2. September 17, 2011 at 10:56 am

  Καλημέρα,
  Χρυσά και Ασημένια νομίσματα, όπως επίσης και συλλεκτικές συλλογές μπορείς κάλλιστα και απο ενα υποκατάστημα της τραπεζας της ελλαδος να αγοράσεις.
  Στους 2 παρακάτω συνδέσμους μπορείς να ρίξεις μια ματια :
  1. Κατάλογος νομισμάτων http://goo.gl/bnrh0
  2. Νεα Συλλογη Χρυσών και Ασημενιων νομισματων http://goo.gl/HqBSW

  Συνδεσμοι με καποια online ελλ. καταστηματα με τα οποια μπορεις να επικοινωνησεις για αγορες
  1. http://www.electacollections.com
  2. http://www.emarket.gr/browse.php?id=495
  3. http://www.seferiadisgold.gr/
  κοκ

  Για ραβδους Ασημιου μπορεις να ρωτησεις κάλλιστα καποιον αργυρο-χρυσοχόο ή καποιο καταστημα που εχει και εργαστηριο, θα σου πουν απο που μπορεις να αγορασεις ραβδους ασημιου. Υπαρχουν εμποροι που πουλανε πλακες ασημιου, δεν θα συναντησεις δυσκολια να βρεις.
  Ελπιζω να βοηθησα!

  Εαν καποιος εχει ακομη πιο εγκυρες,ακριβεις και καλυτερες πληροφοριες μπορει καλλιστα να παρεμβει στην συζητηση.

  Καλο Σαββατοκυριακο.

 1. No trackbacks yet.
Comments are closed.
%d bloggers like this: