Home > Economy news > Η Λεγκάρτ πέταξε το γάντι στην Ευρώπη.

Η Λεγκάρτ πέταξε το γάντι στην Ευρώπη.

August 28, 2011

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αρχίζει να μπαίνει στο τελικό της στάδιο και σε μια νέα φάση η οποία θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην μορφή και στο μέγεθος της οικονομικής κρίσης. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδος προδικάζουν ήδη την κατεύθυνση που θα λάβει η κρίση ευρύτερα και σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Την Παρακευή, στο Jackson Hole των ΗΠΑ, συναντήθηκαν οι Μεγάλοι της παγκόσμιας οικονομίας  απο όπου με τους λόγος και τις ομιλίες τους σκιαγράφησαν το παρών οικονομικό γίγνεσθαι και δώσαν τον τόνο για το τι μπορεί ή θα πρέπει να γίνει για την έξοδο απο την κρίση. Σε αυτην την συνάντηση ήταν παρών και η κα Λεγκάρτ για λογαριασμό του ΔΝΤ απο όπου με την ομιλία της,  ονόμασε τα πράγματα με το όνομα τους και έδωσε το δικό της στίγμα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν απο τους διαχειριστές, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες των μεγάλων οικονομιών για μια ομαλή έξοδο απο την κρίση.

Ακολουθώντας το ιστορικό των δηλώσεων και θέσεων κάποιων παραγόντων στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες διαβάσαμε και είδαμε στο τύπο, είδαμε λ.χ.

  1.  Η Γερμανία και η Γαλλία να αποκλείουν σαν λύση το Ευρω-ομόλογο.
  2. Η BuBa (Bundesbank) στο τελευταίο της ρεπορτ να έχει πάρει σαφέστατη πολιτική θέση στην ευρωπαϊκή κρίση ονομάζοντας τις κινήσεις και πράξεις της ΕΚΤ ώς παράνομες.
  3. Ο πρόεδρος της Γερμανίας και άλλα γερμανικά think tanks άνοιξαν πόλεμο με την ΕΚΤ και τον κο Τρισέ.
Η κα Λεγκάρτ στην ομιλία της στο Jackson Hole, υπο το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στην Ευρώπη, πήρε την ευκαιρία και ονόμασε τα πράγματα με το όνομα τους πετώντας κατα αυτον τον τρόπο το γάντι στους μεγάλους της Ευρώπης. Ίσως η πολιτική αδράνεια, ίσως οι κίνδυνοι που εγκυμονούν της Ευρώπη ή ακόμη και το μέγεθος που ενδέχεται να λάβει η κρίση αν δεν γίνει κάτι, αναγκάσαν τελικά και τελευταία την κα Λεγκάρτ να κάνει αυτο που κανείς ευρωπαίος δεν τολμά επι των ημερών μας, ονομαστικά, να πεί τι πρέπει να γίνει καθαρά δίχως περιστροφές.
Ας αναλύσουμε την ομιλία της κα Λεγκάρτ βήμα-βήμα:
  •  H κα Λεγκάρτ ξεκινά λέγοντας : ”….χρειαζόμαστε επείγουσα και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας που αιωρείται πάνω από τις τράπεζες και τα κράτη. Τα δημοσιο-οικονομικά προβλήματα σε όλη την ήπειρο αρχίζουν να μεταδίδουν νευρικότητα και φόβο από αγορά σε αγορά, χώρα σε χώρα και απο την περιφέρεια (της Ευρώπης)  στον πυρήνα.”
Τι προτείνει η κα Λεγκάρτ:
  • Πρώτον, οι προτεινόμενες λύσεις στα εθνικά δημοσιονομικά θα πρέπει να είναι βιώσιμες. Μια τέτοια στρατηγική σημαίνει περισσότερα φορολογικά μέτρα και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη δραστική λιτότητα, (γιατι) οι χώρες στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιωνδημοσιονομικών κινδύνων … δεν θα έχουν περισσότερο χώρο … για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αλλά χωρίς μια αξιόπιστη πορεία χρηματοδότησης, η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Επαρκής χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από τον ιδιωτικό ήδημόσιο τομέα, περιλαμβανομένης και της συνεχούς υποστήριξης από την ΕΚΤ και των μελών της ζώνης ευρώ.
  • Δεύτερον, οι τράπεζες χρειάζονται επείγουσα αύξηση κεφαλαίου. Οι τράπεζες πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν τους κινδύνους….. (Αυτή η λύση) είναι το κλειδί για την κοπή της αλυσιδωτής μετάδοσης (της κρίσης). Εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα δούμε εύκολα την περαιτέρω εξάπλωση της οικονομικής κρίσης σε χώρες του πυρήνα, ή ακόμη και μια κρίση ρευστότητας στην Αγορά . Η πλέον αποτελεσματική λύση θα ήταν ..η αύξηση κεφαλαίων … με την χρήση δημοσίων πόρων εάν είναι απαραίτητο. Μια επιλογή θα ήταν η κινητοποιήση του EFSF ή (μια άλλη) πανευρωπαϊκή λύση για την χρηματοδότηση και υποστήριξη των τραπεζών άμεσα, η οποία ..δεν θα επιβαρύνει ..τις ήδη ασθενείς και ευάλωτες χώρες. **Εδώ η κα Λεγκάρτ, ουσιαστικά προτείνει την λύση του Ευρω-ομολόγου.
  • Τρίτον, η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό όραμα για το μέλλον της. Η παρούσα οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια ορισμένες σοβαρές ελλείψεις στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης…και οι ρωγμές απειλούν τη βιωσιμότητα της. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει χώρος για την αμφιθυμία σχετικά με τη μελλοντική της κατεύθυνση. Ασαφεια και σύγχυση (σε πολιτικό επίπεδο) …θα αυξήσει την αβεβαιότητα στην αγορά και θα μεγεθύνουν τις οικονομικές εντάσειςτης ευρωζώνης. Η Ευρώπη πρέπει να δίξει αξιόπιστα το πιστεύω της σε ένα κοινό όραμα, και αυτό πρέπει να βασίζεται σε στέρεες βάσεις.
Όταν η κα Λεγκάρτ,ώς πρόεδρος του ΔΝΤ, φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για την βιωσιμότητα της ευρωζώνης και να αναγκάζεται η ίδια να ονομάσει τις λύσεις που απαιτούνται στην Ευρώπη,τότε μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας την σοβαρότητα της κατάστασης και της κρίσης.
Αναλύοντας το λεξιλόγιο και την συγκεκριμένη χρήση λέξεων και όρων που έκανε η κα Λεγκάρτ στην ομιλία της, διαπιστώνουμε μια ισορροπημένη χρήση στην γλώσσα και στο μήνυμα της ομιλίας της, τονίζοντας μεν σημαντικά τις λέξεις κλειδιά του μηνύματος της δίχως όμως να προχωρά σε άμετρες και υπερβολικές επαναλήψεις.
Το λεξιλόγιο της κα Λεγκάρτ για την Ευρώπη απεικονισμένο στο παρακάτω word cloud.
Advertisements
%d bloggers like this: