Home > Economy news > Γιατι η τιμή του Χρυσού κινείται ανεξέλεγκτα.

Γιατι η τιμή του Χρυσού κινείται ανεξέλεγκτα.

August 14, 2011

Γιατι η τιμή του Χρυσού κινείται προς τα πάνω με ιλιγγιώδη ταχύτητα; Που θα φτάσει η τιμή του Χρυσού; Γιατί οι Αγορές βρίσκονται σε κατάσταση αναστάτωσης;

Αυτα είναι μόνο μερικά απο τα ερωτήματα που θα διαβάσει και θα δεί κανείς σε όλα τα μέντια επι των ημερών μας. Οι Αγορές δεν είναι παράλογες,αλλά συνηθίζουν να χάνουν τον αυτοέλεγχο τους όταν οι καταστάσεις και οι συγκυρίες το φέρνουν. Και τωρα είμαστε ακριβώς εδω σε μια περίεργη περίοδο συγκυριών, όπου όλες οι παράμετροι και όλες οι συνιστώσες λειτουργούν κατα τέτοιο τρόπο, που εν τέλει έχει οδηγήσει τις Αγορές σε συνεχή σπειροειδή κίνηση.

Γιατί στην Κίνα και σε άλλες χώρες τις Άπω Ανατολής η ζήτηση Χρυσού είναι υπερβολικά αυξημένη; Η China Daily γράφει σε άρθρο της προ ημερών ότι ο τιμάριθμος στην Κίνα έχει φτάσει το 6,5%.  Στην Ινδία ο τιμάριθμος έχει ξεπεράσει το 9,90% και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 12,7% κατα το 2012. Επομένως, οι κάτοικοι των χωρών αυτών και ειδικά οι εύποροι και οι επιχειρηματίες εκεί, ζούν σε ένα περιβάλλον που το χρήμα χάνει σε αγοραστική αξία με ταχύτατους ρυθμούς και ο μοναδικός τρόπος για διαφύλαξη των κεφαλαίων στην αρχική τους αξία τους είναι η επένδυση σε κάτι σταθερό. Και ο Χρυσός προσφέρει αυτην την αίσθηση Σιγουριάς και Σταθερότητας στους ανθρώπους των εν λογω χωρών.

Η μεγάλη ζήτηση λοιπόν δικαιολογεί την ιλιγγιώδη άνοδο στην τιμή του Χρυσού, θα πεί κάποιος. Δεν είναι όμως ετσι! Η τιμή του Χρυσού σήμερα είναι και αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας στην οποία μας έφεραν οι πολιτικοί σχεδιασμοί των τελευταίων ετών.

Στο παρακάτω chart προσέξτε την ιλιγγιώδη άνοδο στην τιμή του Χρυσού τις ημέρες που τα διεθνή χρηματιστήρια ήταν σε αναστάτωση.

Την περασμένη Δευτέρα άνοιξε ο Χρυσός κάπου στα €1.160 και την Πέμπτη έφτασε πάνω απο τα €1.280 η ουγγιά. Σε τέσσερις μόνον ημέρες η τιμή του Χρυσού ανέβηκε κατα €120 η ουγγιά, ή  ας το πούμε διαφορετικά η τιμή του Χρυσού κέρδιζε ημερησίως  σε ένα τέμπο των €30 περίπου.

Πώς έγινε αυτό; Κάποιοι κύκλοι άρχισαν να ψυθυρίζουν στο τέλος της προ-περασμένης εβδομάδος ότι οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα και οι Αγορές φοβήθηκαν οτι η κρίση θα χτυπήσει την Γαλλία. Και η Γαλλία είναι πολυ μεγάλο πορτοφόλι!

Το αποκορύφωμα της παραπάνω φημολογίας έφτασε στα ύψη την περασμένη Τετάρτη με  ένα ποστ σε γνωστό οικονομικό μπλοκ των Financial Times , όπου μελος του μπλοκ πέταξε στο κοινό (και το κοινό τους είναι πάρα πολύ μεγάλο) ένα screen shot απο το Reuters όπου φαινόταν πως η γαλλική τράπεζα Societe Generale να απαιτεί χαμηλότερα 12μηνα leasing  επιτόκια Χρυσού Gold Forward rate. Η Societe Generale χρειάζεται επιγόντως εδω και τώρα ρευστό έκραζε το παπαγαλάκι.  Το Reuters επισήμανε αργότερα οτι επρόκειτο για typo-γραφικό λάθος, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Η μετοχή της Societe Generale είχε κάνει μια τεράστια βουτιά προς τα κάτω στην τιμή των €20.00 και ο Χρυσός συνέχιζε να ανεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα.

Αργά την Πέμπτη και την  Παρασκευή επενέβησαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, Ισπανίας,Ιταλίας και του Βελγίου με αποκλεισμό των short πωλήσεων για να ηρεμήσουν τις Αγορές και εκ των πραγμάτων την Παρασκευή απο την αντίδραση των Αγορών φαίνεται …πως δικαιώθηκαν.

Επομένως όπως βλέπουμε, η τιμή του Χρυσού είναι πλασματική και δεν έχει να κάνει καθαρά και με την Ζήτηση. Την Παρασκευή ο Χρυσός έκλεισε στα €1.225 ανα ουγγιά, €55 λιγότερα απο την προηγούμενη ημέρα. Η Μεταβλικότητα στην τιμή του Χρυσού είναι μεγάλη και η μεταβλικότητα στα Χρηματιστήρια επίσης το ίδιο.

Την Τρίτη, Ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ θα αναζητήσουν εκ νέου μια νέα λύση για την Ευρωζώνη. Κατα πάσα πιθανότητα θα έχουμε μια απόφαση και μια λύση που θα προσπαθήσει να καταλαγιάσει τις Αγορές…για λίγο. Η πρόγνωση του VIX μας προβλέπει νέες αναταραχές στις Αγορές εκεί κοντά προς τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αυτο βέβαια μπορεί να επιβεβαιωθεί σαν 100% λάθος, αν ο Τρισέ πάρει το πράσινο φως απο Σαρκοζύ και Μέρκελ να κάνει χρήση των πυρηνικών όπλων της ΕΚΤ.  Αλλά τότε πάμε σε άλλα σενάρια!!

Advertisements
%d bloggers like this: