Home > Economy news, European Union > Μερκαντιλισμός και ελλειματικά ισοζύγια στο στανταρτ του Ευρω.

Μερκαντιλισμός και ελλειματικά ισοζύγια στο στανταρτ του Ευρω.

July 20, 2011

 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια παρα πολυ κρίσιμη ιστορική καμπή και κρίση η πηγή της οποίας εντοπίζεται στην λειτουργική δομή της οικονομικής ένωσης αφενός αλλα και στην ανολοκλήρωτη νομισματική ένωση αφετέρου.

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιφέρειας του Ευρώ έχουν ελλειματικά ισοζύγια απο την μια,ενώ τα δάνεια και το εύκολο χρήμα που κατέκλυσε τις Αγορές αυτών των χωρών στις αρχές της περασμένης δεκαετίας οδήγησαν σε ανάφλεξη τις τοπικές οικονομίες με αποτέλεσμα την άνοδο στο ύψος των αμοιβών και των τιμών των αγαθών κατανάλωσης και των υπηρεσιών. Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης δεν είναι σε θέση πλέον να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Οι Αγορές Ομολόγων και γενικά των κρατικών τίτλων μας διηγούνται την πολύ απλή ιστορία: Το Ευρώ του Έλληνα, του Ιρλανδού, του Πορτογάλου και του Ισπανού δεν είναι ισάξιο του Ευρώ που κατέχει ας πούμε ο Ολλανδός και ο Γερμανός. Πώς είναι δυνατόν αυτο;

Όταν για τις ίδιες προσφερόμενες υπηρεσίες και κυρίως για την παραγωγή των προϊόντων τα ολλανδικά και γερμανικά προϊόντα είναι πιο ανταγωνιστικά στις τιμές απο τα ελληνικά και τα ισπανικά ας πούμε, η μεταξύ τους αυτη διαφορά αφενός δείνει το πλεονέκτημα κέρδους στις ολλανδο-γερμανικές επιχειρήσεις αλλα φανερώνουν κατι πιο απλό.

Η ανάφλεξη στις αμοιβές στην Αγορά Εργασίας και έν γένει στο επίπεδο τιμών στις Αγορές της Ευρω-περιφέρειας λειτούργησε σαν υπερτίμηση του Ευρώ στις Αγορές των χωρών αυτών. Στην Ολλανδία και στην Γερμανία οι εκεί κυβερνήσεις απο την ημέρα εισαγωγής του Ευρώ ακολούθησαν πολιτικές καταπίεσης στην Αγορά εσωτερικής ζήτησης και στην Αγορά αμοιβών εργασίας με αποτέλεσμα την εσωτερική  υποτίμηση του Ευρώ σε αυτές τις χώρες.

Θα δώσω ένα πολύ χοντρικό παράδειγμα για την κατανόηση της άνω πρότασης:

Εαν ο Έλληνας στην εποχή του Ευρώ για την παραγωγή ας πούμε ενός κιλού σιδήρου(με υπολογισμένα το κόστος αγοράς υλών και κόστος εργασίας και μεταφορών) προωθούσε στην αγορά τον σίδηρο έναντι 1 Ευρώ το κιλό, Ο Ολλανδός και ο Γερμανός με την εσωτερική υποτίμηση στην Αγορά Αμοιβών και μεταφορών  προωθεί στην εποχή του Ευρώ το ένα κιλό σίδηρο για 50 λεπτά. Και τι συνεπάγεται αυτό;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και η παραγωγή στην Ελλάδα χάσαν σε ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασιών χαθήκαν προς όφελος των επιχειρήσεων στην Ολλανδία,Γερμανία κτλ.

Οι ανισορροπίες στην Αγορά της Ελλάδος και των άλλων χωρών της Ευρω-περιφέρειας προς όφελος των χωρών του Βορρά αγγίξαν τέτοιο βαθμό όπου ακόμη και τα εσωτερικά γεωργικο-κτηνοτροφικά΄προϊόντα φτάσαν να είναι εκτός ανταγωνισμού.

Αυτοί δουλεύουν περισσότερο, είναι πιο εργατικοί και πιο οργανωμένοι απο εμας. Αυτη η πρόταση προέρχεται μόνο απο αφελείς και απο τις ελιτ των χωρών του Βορρά που τους εξυπηρετεί το παρόν οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρώπης κατα τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Ολλανδική και η Γερμανική παραγωγή , απο την γεωργο-κτηνοτροφία έως την βαριά βιομηχανία επιδοτούνται απο τα κράτη τους σε τέτοιο βαθμό πο πλέον μπορούμε να μιλάμε για συστηματική εφαρμογή Προστατευτισμού και κατ επέκταση οικονομικού Μερκαντιλισμού.

Στην Γερμανία κάθε λίτρο γάλακτος που παράγεται είναι κατα 60-70% άμεσα επιδοτούμενο απο το γερμανικο κράτος ενώ στο κόστος εργασίας παραγωγής γάλακτος  με μοντέλα επιδοτούμενης μερικής απασχόλησης ή ημιαπασχόλησης το γερμανικό γάλα σε τιμές είναι αχτύπητο. Ο Έλληνας παραγωγός ή ο Ισπανός δεν έχουν καμία τύχη να ανταγωνισθούν τον βορειο-ευρωπαίο παραγωγό.

Αυτο το άνω παράδειγμα είναι υπαρκτό και πραγματικό και διευρύνεται σε όλους τους τομείς παραγωγής.

Τα χρέη δεν είναι η αιτία του προβλήματος για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας, είναι το σύμπτωμα της ασθένειας, είναι τα τεράστια ελλειματικά ισοζύγια που εκτοξευθήκαν προς τα πάνω  εκτός ελέγχου στο νεο μοντέρνο στάνταρτ του Χρυσού που αυτην την φορά λέγεται Ευρώ. Συναλλαγές σε φιξαρισμένο μέσο συναλλαγών! Το όνειρο των Μερκαντιλιστών της Κεντρικής Ευρώπης έγινε πραγματικότητα.

Θα δώσει λύση η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στα προβλήματα της Ελλάδος και της Ευρώπης; Τα παρασκήνια, οι προ-διαβουλεύσεις και τα λεγόμενα στον τύπο της βόρειας Ευρώπης δεν αφήνουν περιθώρια για πολύ αισιοδοξία.

 

[Hafenstrasse, Copenhagen, Denmark] (LOC)

 

Advertisements
%d bloggers like this: