Home > Economy news, Hellas > Μεσοπρόθεσμο και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

Μεσοπρόθεσμο και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

July 2, 2011

Οι περισσότερες συζητήσεις που γίνονται επι των ημερών μας τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο ίντερνετ, αναφορικά με την οικονομία της χώρας, έχουν περιπέσει σε απλουστεύσεις και σε ένα εκατέρωθεν βήμα απαγγελίας κατηγοριών το οποίο μολύνει την κοινωνική ατμόσφαιρα κατα επικίνδυνο τρόπο.

Κλέφτες, απατεώνες,ψεύτες, δοσήλογοι κοκ. Αυτοί είναι μόνο μερικοί χαρακτηρισμοί που εξαπολύονται με μεγάλη ευκολία και χωρίς καμία δεύτερη σκέψη εναντίον πολιτικών και κυβερνητικών προσώπων. Έν τέλει εναντίον όλων των πολιτικών. Οι φραστικές και άλλου είδους επιθέσεις σε πολιτικούς ακόμη και μικρών κομμάτων το επιβεβαιώνει αυτο.

Κάποιος, κάποιοι κατα κάποιο τρόπο θα πρέπει να εξηγήσει στο κοινό ότι το σημερινό οικονομικό πρόβλημα της χώρας έχει ναι μεν το πρόβλημα του και στην κακη δομη του ελληνικού δημοσίου,αλλά συνεχίζουμε να αγνοούμε ότι δεν είμαστε μια μόνη και αυτόνομη οικονομία.

Είμαστε μέλος και ανήκουμε σε μια κοινή νομισματική ένωση μαζί με άλλες χώρες. Επομένως οι αλλαγές στα εμπορικά ισοζύγια, στην προσφορά και στην ζήτηση και κυρίως στην ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν πλέον να φιξαρισθούν με υποτιμήσεις ή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος γιατι πλέον δεν υπάρχει. Άρα, ο μοναδικός τρόπος που μπορεί , ας πούμε η ελληνική Αγορά, να φιξάρει την ελλειματική ανταγωνιστικότητα και ισοζύγια είναι η εσωτερική υποτίμηση σε επίπεδο τιμών και αμοιβών και η αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτιοποίηση του επιπέδου Παραγωγής και Υπηρεσιών.

* Ο συγκριτικός πίνακας τιμών και κόστους για επιλεγμένες χώρες της Ευρωζώνης προέρχεται απο το Eurostat. Εδώ τα στοιχεία του πίνακα.

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι :

  1. Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι το μόνο παράδειγμα στην Ευρωζώνη.
  2. Ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες απο το 1999 άρχισαν να χάνουν σε ανταγωνιστικότητα
  3. Κάποιες χώρες ανταπεξήλθαν στις προκλήσεις και απαιτήσεις της κοινής αγοράς
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και οι άλλες Σκανδιναβικές χώρες στην Ευρωζώνη που έχουν αναδειχθεί σε νικητές αυτο το οφείλουν στο ιστορικό και εμπειρικό παράδειγμα του μεσαίνωνα με τις Χανζεάτικες κοινές οικονομικές Αγορές, όπου σε περιβάλλον φιξαρισμένων τιμών πραγματοποιούσαν τις εμπορικές τους δραστηριότητες.  Αυτο το ιστορικό παράδειγμα και εμπειρία δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα και στις άλλες περιφερειακές χώρες του Ευρώ.  Η Χανζεάτικη Αγορά υπήρξε και λειτούργησε σαν οικονομικό μοντέλο μιας κοινής Αγοράς απο τον 13 έως τον 17 αιώνα,επομένως οι βορειο-ευρωπαϊκοί πληθυσμοί και οικονομίες του σήμερα έχουν την οικονομική εμπειρία 4 αιώνων και Know-how για το πως κανείς λειτουργεί και δρά σε μια κοινή Αγορά.

Κάθε οικονομική επιτυχία και αποτυχία έχουν την συνταγή τους.

Στον αντίποδα, στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης όλες οι κυβερνήσεις και οι υποψήφιες παρατάξεις για την διακυβέρνηση αποφεύγαν τις αναδιαρθρωτικές δομικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα και στην οικονομία γιατί στην ουσία κανείς δεν τις ήθελε. Τα κλειστά λιμάνια και οι δρόμοι ,οι πορείες και διαμαρτυρίες και οι απεργίες είναι η απόδειξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσπάθησε να κάνει κάποιες αλλαγές προς αυτην την κατεύθυνση με άκομψο ή λανθασμένα βήματα είχε βρεί τον εαυτό της σε κατάσταση παράλυσης με όλες τις εργατικές τάξεις απέναντι της και την χώρα σε κατάσταση παράλυσης απο τις απεργίες.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και οι άλλες Σκανδιναβικές χώρες , απο το 1999 που όλα τα νομίσματα φιξαρίσθηκαν στο Ευρώ προχώρησαν σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρυθμίσεις έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και ο παραπάνω πίνακας τιμών το αποδικνύει περίτρανα αυτο. Εμας στην Ελλάδα ο μοναδικός τρόπος να φτάσουμε στο σημείο αυτο και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές απαιτούμενες αλλαγές περνάει μέσα απο το Μεσοπρόθεσμο. Αυτο ουσιαστικά είναι το Μεσοπρόθεσμο.

Οι εταίροι μας ζητήσαν και απαιτήσαν απο εμας το Μεσοπρόθεσμο έτσι ώστε να διορθώσουμε τις δομές του ελληνικού δημοσίου και να προχωρήσουμε στις δομικές αλλαγές στην οικονομία για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της περαιτέρω συμμετοχής μας στην κοινή Αγορά,αλλα και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για την εξέλιξη μας και βελτιοποίησης μας.

Εαν θέλουμε να γίνουμε σαν την Δανία, την Φινλανδία, την Νορβηγία, την Ολλανδία κοκ ο μοναδικός δρόμος και επιλογή που έχουμε και μας ζητάνε οι εταίροι είναι αυτος του Μεσοπρόθεσμου. Της πραγματικής Αλλαγής.

Ο δρόμος θα είναι επίπονος,αλλα η χώρα και η οικονομία θα πυροβολάνε μετα απο 10-15 χρόνια! Αυτος είναι ο δρόμος για ένα ελληνικό οικονομικό θαύμα !
Advertisements
%d bloggers like this: