Home > Economy news > Το ΔΝΤ χάνει την υπομονή του με την Ευρώπη !

Το ΔΝΤ χάνει την υπομονή του με την Ευρώπη !

June 22, 2011

Οι ένοικοι στα ψηλά πατώματα και στα ρετιρέ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με την Ευρώπη και καλούν έμεσα για δράση. Σήμερα !

Στο νέο Statement του ΔΝΤ της 20ης Ιουνίου  οι τοπ αναλυτές του σε 14 σημεία δίνουν την δική τους θέση και τι αναμένουν πλέον απο την Ευρώπη να κάνει. Εν ολίγοις, εν όψει των αποτελεσμάτων των Bank Stress tests 2011 και της Συνόδου Κορυφής αυτης της εβδομάδος το ΔΝΤ αναμένει και προτείνει στην Ευρώπη κοινή δράση. Το ΔΝΤ θα βοηθήσει, αλλά στην μπροστινή γραμμή πρέπει να μπούν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.

Ανάλυση των γραμμένων του Statement :

Σημείο 1.  ” Strong policy action by national authorities is a prerequisite, but should be backed by a truly cohesive approach from all euro area stakeholders……failure to undertake decisive action could rapidly spread the tensions to the core of the euro area and result in large global spillovers.”

Ναί μέν πολιτική δράση στο επίπεδο χωρών απαιτείται, αλλά αυτη θα πρέπει να στηριχθεί και απο τα λοιπά μέλη της Ευρωζώνης.Αποτυχία λήψης δράσης μπορεί να μεταφέρει το πρόβλημα και στον πυρήνα της Ευρωζώνης με παγκόσμιες συνέπειες.

Σημείο 2.   ” Crucial is …immediate and far-reaching structural reforms….Privatization will contribute to these objectives beyond helping to establish debt sustainability. But continued financial support from other euro area members is also needed..Rapid implementation of the commitment to scale up the European Financial Stability Facility (EFSF) and a further extension of its potential uses (e.g., to secondary market purposes and term funding guarantees) would send a much needed signal that member countries “will do whatever it takes to safeguard the stability of the euro area.

Στο σημείο 2 το σχόλιο κατευθύνει πρώτα  τα πυρά του προς χώρες όπως η Ελλάδα, Πορτογαλία κοκ λέγοντας πως απαιτούνται μεταρυθμίσεις και ιδιοτικοποιήσεις για να γίνουν οι οικονομίες αυτες ανταγωνιστικές. Μετά το σχόλιο αλλάζει κατεύθυνση και στρέφεται προς τις χώρες και συκεκριμένους πολιτικούς ηγέτες που παπαγαλίζουν και πιπιλίζουν ότι ” θα κάνουμε τα πάντα και οτιδήποτε χρειαστεί για να προστατέψουμε το Ευρώ” και το ΔΝΤ λέει ωραία και γιατί τότε δεν χρησιμοποείτε το European Financial Stability Facility εργαλείο που έχετε στην διάθεση σας ;

Σημείο 3. ” ….among other things we would emphasize the need for…more economic and financial integration; and a strengthening of economic governance, building further on recent, welcome initiatives.” 

Στο Σημείο 3 το ΔΝΤ ουσιαστικά καλεί την Ευρωζώνη να γίνει μια πραγματική νομισματική ένωση με κεντρική δημοσιονομική πολιτική.

Σημείο  5.  ”Given the expected path of the recovery, the normalization of interest rates should proceed gradually.This will help keep inflation expectations well-anchored in the face of high headline inflation and a slowly closing output gap. Moving cautiously will help limit stress from higher interest rates that could be felt in the periphery. ”

Επειδή ο Τρισέ και η παρέα του στην ΕΚΤ έχουν πάρει φόρα και ανεβάζουν τα επιτόκια και μάλιστα δείχνουν μια διάθεση στις 4 Ιουλίου να ανεβάσουν και πάλι τα επιτόκια ,εδω το ΔΝΤ τους προειδοποιεί να μην κάνουν απότομες αυξήσεις στα επιτόκια γιατί οι χώρες στην περιφέρεια του Ευρώ θα νιώσουν τον πόνο.

Σημείο 8. ”Policymakers have focused on national priorities, but the key to success is the strength of the economic union. This calls for the completion of the single market to boost both growth and stability….A fully integrated economy has no need for “national champions” . ”

Στο Σημείο 8 το ΔΝΤ λέει καθαρά ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνονται σε εθνικό επίπεδο. Στόχος θα πρέπει να είναι η περαιτέρω ενσωμάτωση στην ενιαία αγορά, γιατί μια ενσωματωμένη οικονομία δεν έχει ανάγκη απο εθνικούς πρωταθλητές. Εδώ το σχόλιο του ΔΝΤ στρέφει τα βέλη του ενάντια σε κάποιες βορειο-ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μετατρέψει την συμμετοχή τους στην κοινή αγορά σε συμμετοχή σε πρωτάθλημα, βάζοντας μπροστά εθνικά συμφέροντα. Επιτέλους κάποιες βορειο-ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν Μερκαντιλιστικά.

Τα υπόλοιπα σημεία του Statement κινούνται ακριβώς στο ίδιο πνεύμα δίνοντας συμβουλές και προτροπές στο τι πρέπει να γίνει στην Ευρωζώνη έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα και αποτελεσματικά η έξοδος απο την κρίση.

Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες της περιφέρειας του Ευρώ να κάνουν μεταρυθμίσεις, ιδιοτικοποιήσεις και δομικές αλλαγές στις οικονομίες τους, αλλά επισημαίνει ότι χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη όλων των μελών της Ευρωζώνης οι χώρες στην περιφέρεια και οι μεταρυθμίσεις εκεί θα κολλύσουν. Για αυτο πλέον καλεί τις ηγέτιδες χώρες του Ευρώ να αποδείξουν έμπρακτα τα λόγια και δηλώσεις αλα ” θα κάνουμε τα πάντα και οτιδήποτε χρειαστεί για να προστατέψουμε το Ευρώ” . Το να απαιτούν απο την ελληνική κυβέρνηση και την όποια ελληνική κυβέρνηση να προχωρεί κάθε φορά σε νέα μέτρα χωρίς στήριξη,αυτο είναι μια πολιτική που θα χτυπήσει μετωπικά στον τοίχο. Οι προσπάθειες χρειάζονται και πραγματική στήριξη και όχι όμορφα λόγια.

Η Ευρωζώνη στην παρούσα της μορφή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Επομένως ή θα προχωρήσουμε σε μια πιο στενή νομισματική ένωση ή ο ένας μετα τον άλλο θα χαθούμε στον δρόμο.

Τπ Statement του ΔΝΤ : Concluding Statement of the IMF Mission on Euro-Area Policies. June 20, 2011.

Zeilwagen op het strand, 1917 / Sand yacht on the beach, 1917.

Advertisements
%d bloggers like this: