Home > Economy news, European Union > Ραντεβού με την Ιστορία.

Ραντεβού με την Ιστορία.

June 19, 2011

H οικονομική κρίση της Ελλάδος και περαιτέρω της Ευρωζώνης έχει μπεί στο τελικό της στάδιο και τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στον ελλαδικό χώρο και όσο και στον ευρύτερο χώρο της Ευρωζώνης είναι πλέον θέμα των αποφάσεων που θα ληφθούν συλλογικά στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Το πλάνο Α των εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα με την συμπαράστασητου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαιτώντας παράλληλα απο την ελλ. κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές μεταρυθμίσεις στην δημοσιονομικής της πολιτική, μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει το αναμενόμενο αποτελέσμα. Απεναντίας, το ελλ. δημόσιο χρέος είναι πλέον εκτός τροχιάς, ενώ η περαιτέρω πρακτική εφαρμογή νέων μέτρων, ιδιοτικοποιήσεων και μεταρυθμίσεων απο πλευράς των Αθηνών στην πράξη  αντιμετωπίζει δύσκολη εφαρμογή – και στην ουσία- , στα πλαίσια του παρόντος ευρωπαϊκού πλάνου, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Και το πρόβλημα συνεχίζει να είναι το υπέρογκο ελληνικό χρέος.

Στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας η Ευρωζώνη και η Ελλάδα έχουν ραντεβού με την Ιστορία. Οι αποφάσεις και το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής θα προδιαγράψουν κατα την εκτίμηση μου  την πολιτική της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης και έν τέλει το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που υποστηρίζουν αυτην την θέση.

Άς εξετάσουμε τα δεδομένα και σημεία που υποστηρίζουν αυτην την θέση:

  • Τα επιτόκια στα ισπανικά και τα ιταλικά έντοκα γραμμάτια έχουν ανέβει. Η λοιπή περιφέρεια της Ευρωζώνης μπαίνει σε νέα φάση πίεσης.
  • Κάποιες Rating Agencies απειλούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβάθμισης μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων ανα την Ευρώπη.
  • Οι φορολογούμενοι και τα ΜΜΕ στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετοι στα συνεχόμενα Bailouts.
  • Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι αντίθετη σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Όλα αυτα τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε φτάσει σε κάποιο ιστορικό σημείο της κρίσης. Οι αποφάσεις και οι πολιτικές των ηγέτιδων χωρών της Ευρωζώνης στο ερώτημα τι θα γίνει ή ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Σύνοδο Κορυφής, τελικά και ουσιαστικά θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης και έν γένει και της Ελλάδας.

– Οι κύριοι πρωταγωνιστές –

  •  Ελλάδα: Οι μεγαλύτερες εφημερίδες, αρθρογράφοι και άλλοι δημόσιοι παράγοντες με εμβέλεια στον ελλαδικό χώρο υποστηρίζουν την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται απο την Ελλάδα και αναμένουν μια αλλαγή πολιτικής απο την Ευρώπη στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Οι δε εργαζόμενοι,οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και προ παντώς οι νέοι γνωρίζουν οτι υπο τις παρούσες συνθήκες οδηγούνται μαθηματικά σε μια χαμένη δεκαετία δίχως κάποιο μεσοπρόθεσμο πλάνο για καλυτέρευση των πραγμάτων και έξοδο απο την κρίση. Τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές του κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις τους με το εκλογικό σώμα

Οι Έλληνες χρειάζονται να τους δωθούν κίνητρα και ένα πλάνο πυλώνας το οποίο θα ακολουθήσουν με την υπόσχεση συμπαράστασης απο την Ευρώπη, έτσι ώστε να έχουν έναν ή περισσότερους λόγους για να συνεχίσουν και ακολουθήσουν τις προτάσεις και απαιτήσεις των εταίρων της Ευρωζώνης.

  • Γερμανία,Ολλανδία,Αυστρία και Φινλανδία :   Η κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και οι ισχυροποιημένες αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις σε κάποιες απο αυτές τις χώρες είναι κατά των συνεχόμενων Bailouts προς την Ελλάδα και άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, καθώς δεν θέλουν να βλέπουν έτσι να εξανεμίζονται οι φορολογούμενες αποταμιεύσεις των κρατών τους και χωρών τους σε λύσεις και πλάνα δίχως μια βέβαιη επιτυχία ή λυση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.
  • Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία : Σε αυτές τις χώρες τα ΜΜΕ, η κοινή γνώμη,τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις έχουν συμπαρασυρθεί επίσης στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν και οι χώρες αυτές και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αποφάσεις που λαμβάνονται για το πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα. Η στάση και περαιτέρω πολιτική των χωρών αυτών θα ακολουθήσει κατα πάσα πολύ μεγάλη πιθανότητα τις συνέπειες των αποφάσεων της πολιτικής που θα χαραχθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Με ποια σχέδια ή πλάνα στον χαρτοφύλακα τους θα πάνε οι κυβερνήσεις των χωρών πρωταγωνιστών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν επι του παρόντος οι ηγέτες των χωρών αυτών.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να αποφασίσει ή να βάλει τα θεμέλια για ένα πλάνο το οποίο θα έχει σαν στόχο λ.χ. την δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου μάνατζμεντ της κρίσης, ή να δώσει τα πρώτα σημάδια πνοής για μια  μελλοντική ενιαία νομισματική πολιτική, ή να ορίσει και να σχηματίσει ένα πλαίσιο για την δημιουργία και πορεία προς μια πιο συγκεντρωμένη μορφή δημοσιονομικής πολιτικής για την Ευρωζώνη, ή να ανοίξει τον διάλογο για  τις άνω ιδέες και άλλες ιδέες που θα οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε μια οικονομική και νομισματική ένωση με πιο πυκνή συνοχή.

Εάν η επόμενη Σύνοδος Κορυφής δεν λάβει αποφάσεις και δεν βάλει τα θεμέλια σε ιδέες που θα έχουν σαν σκοπό και στόχο την περαιτέρω ενσωμάτωση και ενδυνάμωση των μελών της Ευρωζώνης, τότε η Ευρωζώνη είναι καταδικασμένη σε αργό θάνατο.

Wielrenners passeren het Atomium/Racing cyclists pass the Atomium (Brussels)

Advertisements
%d bloggers like this: