Home > Economy news, European Union > O Jürgen Starke θέλει ένα σακάκι για όλη την Ευρωζώνη.

O Jürgen Starke θέλει ένα σακάκι για όλη την Ευρωζώνη.

April 3, 2011

 

Πως σκέφτονται αυτοί που αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης ? Οι αποφάσεις και οι πολιτικές που χαράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ ) είναι εξίσου σημαντικές για την Ελλάδα με τις αποφάσεις που παίρνει η κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Ιδού λοιπόν πως σκέπτονται και αποφασίζουν οι κύριοι στην  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο γερμανός Jürgen Starke, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ γράφει σε δική του στήλη στους Financial Times και πυκνά-συχνά δίνει συνεντεύξεις σε αγγλόφωνες και γερμανόφωνες εφημερίδες.

Στο τελευταίο του άρθρο στους Financial Times  με τον τίτλο : ” Η ΕΚΤ δεν πρέπει να κάνει χάρες σε καμία χώρα”,  ο κος Jürgen Starke αφού ξεκινά επιθετικά κατά των επικριτών της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την άνοδο των επιτοκίων, προχωρά σε μια επεξήγηση γιατι η ΕΚΤ αποφάσισε να ανεβάσει τα επιτόκια και ποιους στόχους εξυπηρετεί η απόφαση αυτή.

Ο κος Jürgen Starke λέει συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί μια συνολική πολιτική για την Ευρωζώνη και δεν μπορεί προς χάριν κάποιων χωρών να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Κατόπιν εξηγεί ότι ο τιμάριθμος στην Ευρωζώνη θα πρέπει να κρατηθεί χαμηλά διαφορετικά οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα αρχίσουν να νοιώθουν την πίεση του τιμαρίθμου , και συνεχίζει ότι ο στόχος της ΕΚΤ  είναι να σταθεροποιήσει τις τιμές στην Ευρωζώνη βάζοντας φρένο στην άνοδο της ακρίβειας.

Ο κος Jürgen Starke δίνει συμβουλές και προτείνει στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης να ανακτίσουν την ανταγωνιστικότητας τους βάζοντας παράλληλα τα δημοσιο-οικονομικά τους σε τάξη ελέγχοντας τα μπάντζεντ των τραπεζών τους και κλείνει με την προτροπή στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρυθμίσεις και την τήρηση των υποχρεώσεων τους για την σύγκλιση τους στην Ευρωζώνη και έξοδο απο την κρίση.

Τι ωραία? Πόσο απλά και λιτά ακούγονται τα λεγόμενα του κου Jürgen Starke ! Εάν κάποιος δεν έχει ιδέα απο οικονομικά, η λύση και η θέση του κυρίου αυτού είναι αδιαφησβήτητα η χρυσή λύση που όλοι περιμέναμε.

Ο κος Jürgen Starke τέλεσε σαν Αντιπρόεδρος στην Bundensbank της Γερμανίας και μάλλον ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι τώρα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Η πολιτική που προτείνει ο κος αυτός και έχουν αποφασίσει στην ΕΚΤ είναι σε απόλυτη συμφωνία με τα μέτρα της Bundesbank για την γερμανική οικονομία το 2011.

Ο κος αυτός και η παρέα του στην ΕΚΤ τι έκαναν όταν η Αγορά δανείων στην Ιρλανδία , Ισπανία και Ελλάδα είχε φύγει εκτός ελέγχου πριν απο 7 χρόνια ? Και τι έκαναν όλα αυτα τα χρόνια για να βάλουν φρένο στην υπερθέρμανση των οικονομιών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ? Θέλει να μας πει ο κος αυτός οτι κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου? Όχι βέβαια,τότε τα χαμηλά επιτόκια ήταν βούτυρο στο ψωμί της Γερμανίας , αλλά τότε οι κύριοι αυτοί αντί να σκεφθούν την Ευρωζώνη συνολικά χωρίς να κάνουν χάρες σε κάποιες χώρες,τότε απλά δεν μιλούσαν γιατι αυτο εξυπηρετούσε την προβληματική οικονομία της Γερμανίας.

Οι οικονομίες της Ελλάδας, Ισπανίας , Πορτογαλίας  και της Γερμανίας έχουν το ίδιο νόμισμα ,άρα για να μπορέσουν οι τρείς πρώτες χώρες να ανακάμψουν ανταγωνιστικά και να ξεπεράσουν με λιγότερο πόνο την εσωτερική υποτίμηση θα πρέπει ο τιμάριθμος στην Γερμανία να είναι μεγαλύτερος απο αυτες τις τρείς χώρες. Εδώ όμως ο τιμάριθμος είναι στην Γερμανία χαμηλότερος και η γερμανική οικονομία συνεχίζει να κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων τριών χωρών, ενώ παράλληλα η ανεργία συνεχίζει να πέφτει σε ρεκόρ επίπεδα ενόσω η ανεργία στις άλλες τρείς χώρες αυξάνεται συνεχώς.

Και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δώσει μια λύση στην τεράστια αυτη ασυμμετρία στην Ευρωζώνη? Ανεβάζει τα επιτόκια και κάνει την ζωή όλων των χρεωμένων χωρών ακόμη πιο δύσκολη γιατί η Γερμανία τώρα θέλει να βάλει φρένο στο τιμάριθμο της.

Ο τιμάριθμος στην Γερμανία απο 1% το 2010 έχει ανέβει στο 2,1% το 2011, λογικό εαν λάβουμε υπόψιν την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, τροφίμων και όλων των πρώτων υλών.

Λέγετε αυτο τώρα πολιτική μιας ενιαίας νομισματικής ένωσης? Λυπάμαι αλλά όχι!

Το πιο τραγελαφικό σημείο στο σχόλιο του κου Jürgen Stark είναι όταν γράφει : …”  banks that lack sufficient access to market funding are strongly urged to boost their capital bases, also by taking full advantage of government support measures for recapitalisation.”

Δηλαδή, οι τράπεζες που δεν διαθέτουν επαρκή πρόσβαση στην αγορά πρέπει να ενισχύσουν την ρευστότητα τους , επίσης, με πλήρη αξιοποίηση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης για αύξηση κεφαλαίου.

Οι τράπεζες και οι χώρες που είναι χρεωμένες θα πρέπει να αυξήσουν την ρευστότητα τους και με την υποστήριξη των κυβερνήσεων λέει ο κος αυτός ? Έχει δει τα spreads της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αυτος ο κύριος? Αυτο που προτεινει , το έκανε κατα γράμμα η Ιρλανδία,όταν μπορούσε. Που είναι η Ιρλανδία τώρα?

Το άρθρο του κυρίου αυτού στους Financial Times κυκλοφόρησε με άλλο τίτλο τον οποίο τον άλλαξε μετά αφού του τα έψαλλαν ακόμη και αμερικανοί αναγνώστες.

Advertisements
%d bloggers like this: